Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Cebula dymka w roli głównej

Cebula dymka w roli głównej
Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Początek wiosny to czas, w którym każda wyprawa na pobliski bazarek może być ekscytująca. Z tygodnia na tydzień na straganach pojawia się coraz więcej apetycznych nowalijek. W marcu niepodzielnie króluje cebula dymka.

Cebula dymka to nie tylko drobne cebulki, z których w warunkach domowych można wyhodować szczypiorek. W warzywniaku to po prostu zielony pęczek z młodą cebulką i soczystym szczypiorkiem.

Cebula dymka jest bogata w witaminy (C, A, B1, B2), kwas foliowy, beta-karoten oraz składniki mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo). W smaku jest delikatniejsza od cebuli i można ją energicznie siekać bez obaw, że uroni się łzy. A jednak, mimo swych oczywistych walorów, cebula dymka gra zwykle w kuchni role drugoplanowe. Wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do twarożku lub do posypania kanapek. A przecież to nie wszystko, do czego wiosenna dymka się nadaje. Udowodnię wam, że może stać się głównym bohaterem potrawy. Tosia z bloga Burczymiwbrzuchu poleca prosty przepis na wiosenną kremową zupę z dymki, którą warto podać z jajkiem w koszulce i z razowymi grzankami.

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce

cebula dymka

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Składniki na 3–4 porcje:

- cebula dymka – 2 pęczki
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 cm trawy cytrynowej (można pominąć)
- łyżeczka ziaren kolendry
- 2 małe ziemniaki
- 600–650 ml bulionu z warzyw
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- grzanki z razowego chleba
- jajka w koszulce 

Przygotowanie:

Dwa pęczki cebuli dymki myjemy i osuszamy. Białą część z cebulkami kroimy w drobną kostkę, szczypiorek również siekamy i odkładamy na później. Drobno siekamy imbir oraz trawę cytrynową. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy przygotowane składniki oraz ziarenka kolendry i podsmażamy je przez kilka minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka z pozostałymi składnikami, razem z połową szczypiorku. Całość podsmażamy ok. 3 minut. Wlewamy bulion, dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień. Całość gotujemy 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Do tak przygotowanej zupy dodajemy resztę szczypiorku (zostawiamy ok. 2 łyżek) i miksujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy zupy, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Krem podajemy z jajkiem w koszulce, razowymi grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Dla pikantnego smaku posypujemy dodatkowo suszonymi płatkami chilli.

Jak przygotować jajko w koszulce?

1. W trakcie gotowania zupy przygotowujemy jajko/a w koszulce.
2. Do rondla wlewamy 0,5 l wody, dodajemy łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki octu (winnego lub jabłkowego).
3. Podgrzewamy wodę, a do miseczki wbijamy jajko.
4. W gotującej się wodzie robimy za pomocą łyżki „wirek”, w który wlewamy ostrożnie jajko.
5. Gotujemy je przez mniej więcej 3 minuty.
6. Gotowe jajko wyjmujemy z wody za pomocą cedzakowej łyżki, przekładamy do miseczki z zupą.


Tosia Kolo – razem z przyjaciółką Śliwką od ponad 3 lat prowadzi  bloga burczymiwbrzuchu. Miłośniczka gotowania z powołania, pierwsze kroki w kuchni stawiała już w szkole podstawowej. Na co dzień odkrywa nowe smaki, wypieka domowy chleb, wymyśla nowe przepisy i organizuje cateringi.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Fasola - idealna na... budyń!

Ten, kto umie i lubi gotować

Crumble, czyli deser z… selerem!

Ten, kto umie i lubi gotować

Pizza ze szparagami i kozim serem

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować