Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową
Latem częściej sięgamy po dania na zimno – sałatki i chłodniki. Ten z botwinki i hiszpańskie gazpacho wszyscy znamy. A znacie chłodnik kukurydziany? Właśnie nastał czas młodej kukurydzy, więc to idealny moment, by przyrządzić tę letnią zupę.

Kukurydza jest świetnym źródłem węglowodanów, które znakomicie zaspokajają głód, zawiera też sporo białka, potasu, witaminy A oraz fosforu. W połączeniu z kremowym mlekiem kokosowym i kilkoma prostymi dodatkami, zamienia się w gęsty krem, który z pewnością znajdzie wielu amatorów. Oto chłodnik w wersji, jakiej nie znacie!

Chłodnik z kukurydzy

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 3-4 szklanki):

- 2 kolby młodej kukurydzy
- 1 duża cebula
- 1 cm imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego dobrej jakości (125 ml)
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- szczypta cayenne lub chili w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Myjemy kukurydzę i ostrym nożem odcinamy ziarna od kolby. Siekamy cebulę, przeciskamy obrany imbir przez praskę. Przygotowujemy bulion i resztę składników. Na dużej patelni lub w garnku podsmażamy cebulę z imbirem. Po 5 minutach dodajemy kukurydzę i smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy mleko kokosowe oraz bulion, dodajemy przyprawy,

mieszamy i dusimy wszystko ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładki krem. Gdy wystygnie, chłodzimy go w lodówce przez kilka godzin i serwujemy.

Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni. (Dodatek mleka kokosowego sprawia, że chłodnik mocno gęstnieje w lodówce. Jeśli wolisz wersję bardziej rzadką, przed podaniem rozrzedź go nieco zimnym bulionem warzywnym lub wodą).

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Kukurydza – kolby smaku

Ten, kto umie i lubi gotować

Gazpacho z arbuza i pomidorów

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować