Przejdź do treści

Proste ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe
Proste ciasto pomarańczowe Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jesienią i zimą pachnie pomarańczami! A żeby zapach ten był jeszcze bardziej upajający, upieczemy pomarańczowe ciasto. Jest pachnące, przepyszne i tak proste, że uda się każdemu. Potrenujcie już teraz, a na święta będziecie mistrzami aromatycznych wypieków.

Pomarańcze – wartości odżywcze

Pomarańcze są dla mnie symbolem zbliżającej się zimy już od lat. Kiedyś dobro luksusowe, dziś na wyciągnięcie ręki przez cały rok, najsmaczniejsze jednak właśnie w okresie świątecznym. W latach 80. siatka pomarańczy zza oceanu była łupem wyczekiwanym nawet bardziej niż pierwsza gwiazdka. I słusznie, bo cytrusy to porządna dawka słońca!

W okresie szarości i towarzyszących jej infekcji pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Szklanka soku pomarańczowego to aż 97 mg witaminy C, to też świetny sposób, żeby poranki były bardziej kolorowe.

Jak przywrócić pomarańczom ich dawną świetność i sprawić, by znów były czymś wyczekiwanym? W takich momentach zawsze uciekam do wspomnień z okresu dzieciństwa, bo wtedy wszystko było wyjątkowe. Czasów, kiedy pomarańcze były świątecznym hitem, nie pamiętam, jestem z pokolenia mandarynek. Za to pamiętam zapach skórki pomarańczowej, którą przygotowywała moja babcia. Oznaczało to jedno – idą święta! To wspomnienie udało mi się odtworzyć, gdy w piekarniku zaczęło wyrastać ciasto pomarańczowe. Takie ze skórką z pomarańczy, trochę inną, bo świeżo otartą. Wilgotne od soku, oprószone cukrem pudrem, wyjątkowe w swej prostocie.

Ciasto pomarańczowe – składniki

Zdjęcie: Karolina Piwowar

– 3 duże pomarańcze
– 4 jajka
– 250 g drobnego cukru
– 150 g mąki pszennej do wypieków
– 150 g miękkiego masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Ciasto pomarańczowe – przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i zaczynamy przygotowywać ciasto. Masło łączymy z cukrem i mieszamy na średnich obrotach miksera. Dodajemy, jedno po drugim, żółtka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz sok i miksujemy aż do połączenia składników. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy je do wcześniej powstałej masy.

Kolejny raz dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy ją z masą pomarańczową. Ciasto wykładamy do okrągłej formy (średnica ok. 25 cm) i pieczemy przez ok. 35-40 min, aż będzie lekko rumiane. Podajemy po ostudzeniu,  oprószone cukrem pudrem. W świątecznej odsłonie dobrze smakuje w towarzystwie świeżych pomarańczy, fig oraz kruszonych pistacji.

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: