Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Co się kryje w mleku w proszku?

Co się kryje w mleku w proszku?
Mleko w proszku to nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Zdjęcie: shutterstock

Mleko w proszku to nie sztuczny zamiennik mleka, jak uważają niektórzy. To nic innego jak mleko krowie, tyle że poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone. Stosowane powszechnie jako dodatek do jogurtów, twarożków, serków. Dlaczego zatem wielu z nas woli go unikać jak ognia?

Mleko w proszku zawiera tyle samo białka i wapnia, ale też innych minerałów, co świeże mleko. Znajdziemy je w wielu produktach, szczególnie w nabiale, np. jogurtach naturalnych. Dodaje się do nich również białka mleka i podobnie jak w przypadku mleka w proszku, ich zadaniem jest nadanie jogurtowi odpowiedniej konsystencji, dokładniej mówiąc - zagęszczenie. Przyjrzyjcie się informacji na opakowaniu popularnych jogurtów znanych firm - mleko w proszku pojawia się niemal w każdym. Choć można znaleźć perełki, czyli jogurty bez dodatków, naturalnie zagęszczone, najczęściej produkowane przez mniejsze polskie zakłady mleczarskie.

Dodawanie mleka w proszku nie jest grzechem. Jest zgodne z przepisami i nie jest ukrywane na etykietach. 

Ale… Nie bez powodu niektórzy kręcą nosem na hasło "mleko w proszku". Minusem jest fakt, że zawiera ono znacznie mniej witamin niż płynny odpowiednik. Poza tym niektóre wysuszone produkty, jak właśnie mleko, ale też jaja, zawierają dużą ilość oksysteroli (utlenione pochodne cholesterolu). W nadmiarze są one toksyczne dla komórek śródbłonka i mięśni gładkich tętnic, co, mówiąc prościej, przyczynia się do rozwoju miażdżycy (Loma Linda University). Część badań wykazała również sprzyjanie nowotworom piersi i skóry. Oksysterole występują również w innych produktach, np. mięsie i produktach mlecznych, ale nigdzie nie ma ich w tak dużej ilości jak właśnie w sproszkowanym mleku i w jajkach. Aby uchronić się przed ich negatywnym działaniem, trzeba jeść więcej produktów zawierających antyoksydanty, zwłaszcza świeżych owoców i warzyw.

Czy unikać mleka w proszku? Może nie jak ognia, ale jeśli mamy taką możliwość, zdecydowanie tak. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Pati zapytał(a) 17 lipca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Co się kryje w mleku w proszku?
Odpowiedź na pytanie, które zamierzam zadać, być może dla niektórych jest oczywista, ale mimo to zaryzykuję i ujawnię się ze swą niewiedzą. Chciałam wiedzieć, czy samo „obcowanie” dwóch z zasady wykluczających się produktów powoduje określone konsekwencje czy dotyczy to wyłącznie łącznej konsumpcji? Lub inaczej: czy jeśli na jednej półce w lodówce leżą obok siebie ser biały i pomidor albo ogórek i pomidor to czy produkty te wytracają swoje właściwości? Awansem dziękuję za odpowiedź. ?
E odpowiedział(a) 6 marca 2016
Nie!
Pati odpowiedział(a) 17 lipca 2015
Czytam dwa artykuły na raz i wklikałam nie w tę zakładkę... przepraszam i naprawiam już błąd :)

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy