Przejdź do treści

Cykoria pieczona – jak przyrządzić, żeby nie była gorzka?

Cykoria pieczona
Cykoria pieczona.- przepis. Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Cykoria pieczona nie stała się jeszcze klasykiem wśród przyrządzanych na ciepło warzyw. Sama cykoria także nigdy nie była królową popularności. Kiedyś rosnącą w ciemnościach cykorię uznawano za roślinę magiczną, budziła przestrach wśród wiejskiej ludności. Choć dzisiaj nikt nie podejrzewa jej już o konszachty z diabłem, gorzki smak cykorii nadal skutecznie od niej odstrasza. Szkoda, bo to bardzo zdrowe i smaczne warzywo. Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka? Co zrobić z cykorii? Poznajcie nasz przepis na cykorię pieczoną.

Właściwości zdrowotne pieczonej cykorii

Dlaczego warto się do niej przekonać? Cykoria pieczona lub surowa świetnie nadaje się dla osób na diecie. Jest sycąca, a przy tym ma niewiele kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości potasu i manganu wspomaga metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczów. Zawarta w cykorii inulina korzystnie wpływa na układ pokarmowy, stymulując rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, a odpowiedzialne za gorzki smak warzywa laktucyna i laktukopiryna stylumują wątrobę do wytwarzania żółci. Cykoria to także dobre źródło beta-karotenu, który poprawia koloryt i kondycję skóry oraz kwasu foliowego, który niezbędny jest nie tylko kobietom w ciąży – działa uspokajająco i pomaga radzić sobie ze stresem.

Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka?

Co zrobić, żeby pokochać cykorię? Już w sklepie lub na straganie wybierajcie jędrne, zwarte główki i unikajcie tych z zielonymi liśćmi – są bardziej gorzkie. Zastanawiacie się, jak z cykorii pozbyć się goryczki? Podczas przygotowania możecie wykroić głąb, który jest głównym źródłem gorzkiego smaku. Inne sposoby na przyrządzenie cykorii tak, żeby nie była gorzka to:

  • wymoczenie cykorii w wodzie,
  • wsypanie do miski soli, ułożenie na niej cykorii głąbem do dołu i pozostawienie na około pół godziny, po tym czasie należy opłukać cykorię,
  • podgotowanie cykorii w wodzie z dodatkiem mleka.

Co zrobić z cykorii?

Jak jeść cykorię i co można z niej zrobić? Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania cykorii jest przygotowanie sałatki. Warzywo wystarczy pokroić na cienkie paski i wymieszać z dodatkami (np. startym jabłkiem czy marchewką,  papryką, awokado). Przed podaniem sałatkę z cykorii warto polać sosem przygotowanym z soku z cytryny wymieszanego z oliwą, solą i pieprzem.

Jeśli myśl o surowej cykorii napawa was lekkim przerażeniem, na pierwszy ogień niech pójdzie cykoria pieczona, która będzie słodsza i delikatniejsza. Proponujemy przepis na pieczoną cykorię w zestawieniu z miodem, słodkimi winogronami i kozim serem.

Przepis na cykorię pieczoną z winogronami

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Cykoria pieczona z winogronami – składniki:

  • 2-3 cykorie
  • kiść ciemnych winogron
  • 3-4 plasterki miękkiej koziej rolady

Cykoria pieczona z winogronami – marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • łyżka miodu

Cykoria pieczona z winogronami – przygotowanie:

Cykorie kroimy na pół, usuwamy brzydkie liście, wycinamy gorzki głąb. Połówki cykorii układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym razem z winogronami. Łączymy wszystkie składniki marynaty i smarujemy nią cykorie. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy plastry koziego sera.

Cykoria pieczona gotowa! Podajemy od razu, możemy posypać świeżym tymiankiem i skórką pomarańczy.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: