Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Cynk na straży DNA

Cynk na straży DNA
Ilustracja: shutterstock
Naukowcy odkryli, że nawet minimalne wzbogacenie diety o cynk chroni ludzkie DNA przed uszkodzeniem. Ten niedoceniony pierwiastek kryje też mnóstwo innych zalet!

Nasze geny codziennie narażone są na uszkodzenia spowodowane wieloma czynnikami, np. złą dietą, brakiem ruchu czy zanieczyszczeniami powietrza. Te zmiany mogą skutkować przyspieszonym starzeniem czy rozwojem nowotworów. Dlatego tak ważne jest, by chronić własne DNA. Jak? Wiemy już, że można to osiągnąć przez ruch, wypoczynek, zdrowe jedzenie. Spore znaczenie ma także utrzymanie organizmu w równowadze, chociażby poprzez unikanie niedoborów pokarmowych. Nowe badanie w the American Journal of Clinical Nutrition wskazało, że cynk odgrywa dużą rolę w ochronie DNA przed uszkodzeniami. Wystarczy 4 mg pierwiastka więcej w codziennej diecie, by uzyskać korzystny wpływ na komórki, a to dodaje ekstra sił do walki z infekcjami i chorobami – podpowiadają badacze. 

Niedobory cynku są bardzo powszechne w krajach rozwijających się - problem dotyczy ok. 2 miliardów ludzi. WHO podaje, że na świecie ponad 30 proc. ludności może mieć deficyt tego pierwiastka. A jak wynika z aktualnych obserwacji, niewystarczająca ilość cynku w organizmie upośledza zdolność do naprawy DNA w ramach „codziennego zużycia”, bo trzeba pamiętać, że takie zmiany są naturalne z wiekiem. Dr Janet King z UCSF Benioff Children's Hospital zaangażowała do wspomnianego badania 18 mężczyzn. Sprawdzała parametry, takie jak homeostaza cynku (zdolność utrzymania odpowiedniego poziomu w organizmie), wskaźniki oceniające uszkodzenie DNA, stany zapalne, stres oksydacyjny. Dzięki wzbogaceniu diety o cynk udało się poprawić wszystkie wyniki.

Cynk oprócz tego bierze udział w gojeniu ran, wzmacnia organizm, podnosi odporność na infekcje i może chronić przed chorobami serca i nowotworami. Jest niezbędny w rozwoju człowieka - bierze udział w wielu procesach na płaszczyźnie komórkowej. Dlatego warto zbadać sobie poziom cynku (bo nadmiar może być szkodliwy). Na niedobór pierwiastka narażone są m.in. kobiety w ciąży i karmiące, a także: wcześniaki, dzieci, pacjenci karmieni pozajelitowo, osoby ze stanami zapalnymi jelit, nadużywający alkoholu, osoby 65+, wegetarianie.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Pomysł na małże

duet masz.talerz

Najpopularniejsze na blogu