Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Slow Motion

Czy spirulina może być jeszcze zdrowsza?

Czy spirulina może być jeszcze zdrowsza?
Ilustracja: Luiza Kwiatkowska | www.behance.net/luilula

Połączyła ich wspólna pasja i wizja życia w zgodzie ze sobą i harmonii z naturą. Gdy wyjeżdżali na miesięczną podróż do Azji, nie spodziewali się, że zostaną tam prawie rok. Byli w Indiach, Nepalu i Tybecie, a z Indii przywieźli… spirulinę!

Monika i Marcin, w skrócie MOMA - tak nazwali swoją stronę internetową i tak żartobliwie o sobie mówią. Oboje są masażystami w hawajskiej tradycji masażu Lomi Lomi Nui, a z Azji, oprócz spiruliny, przywieźli specjalne misy do masażu dźwiękiem. Pasjonują ich naturalne metody leczenia i uzdrawiania, ajurweda oraz medytacja. Oboje zrezygnowali z pracy w korporacjach i obiecujących karier, by zająć się tym, co ich kręci i pasjonuje. Obserwowali, jak w różnych zakątkach świata żyją ludzie, jak się odżywiają i dbają o siebie. I tak w pewnym momencie podróży gdzieś w pobliżu Oceanu Indyjskiego i Zatoki Bengalskiej w południowych Indiach trafili na organiczną farmę Spiruliny Crunchy, którą postanowili sprowadzać do Polski.

Algi (bo spirulina to alga) rosną tu w ekologicznych warunkach, bez użycia pestycydów, herbicydów i innych środków szkodliwych dla zdrowia i środowiska naturalnego. Po wyłowieniu ze specjalnych zbiorników spirulina jest tu przepuszczana przez specjalną maszynę przypominającą gigantyczną maszynkę do wyrobu włoskiego makaronu, a potem suszona na słońcu. I tak powstaje Spirulina Crunchy – produkt w 100% naturalny. Crunchy jest najbardziej wartościową i najbardziej wydajną formą spiruliny bez wypełniaczy i utwardzaczy, wolna od pochodnych GMO, metali ciężkich i substancji szkodliwych dla organizmu. Farma, z której pochodzi jest pod stałą kontrolą laboratoryjną i posiada certyfikat organic. Fakt, że nie robi się z niej tabletek, kapsułek, proszku czy pasty to wielka zaleta spirulinowych chrupek, bo trakcie takich procesów spirulina traci część swoich właściwości. Suszenie spiruliny na słońcu daje jej wyjątkową energię i cudowny smak. Naprawdę jest pyszna. Smakuje jak chipsy z wodorostów. Próbowałam, więc wiem, co mówię. Gdyby nie to, że dzienna zalecana dawka to 5 g (mała łyżeczka), mogłabym z powodzeniem schrupać całą paczkę za jednym posiedzeniem. Jedyna wada to to, że barwi zęby i język na zielono, dlatego lepiej ją popić wodą z cytryną i połknąć (cytryna zwiększy przyswajalność żelaza).

Dlaczego warto wzbogacić dietę o spirulinę? Spirulina to tzw. SUPERFOOD, czyli produkt o niezwykłych wartościach odżywczych, dosłownie wypakowany minerałami, witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi w dawkach, którego niewielka ilość wystarcza by nas postawić na nogi. Dość podać za NASA: "Wartość odżywcza 1 kg spiruliny jest równowartością 1000 kg wybranych owoców i warzyw ". Spirulina w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn i odkwasza go. Jednocześnie odżywia, regeneruje i przyśpiesza powrót do zdrowia. Spirulina zwiększa sprawność układu immunologicznego, wzmacnia serce, redukuje poziom złego cholesterolu. Dodaje sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną. Jest to zasługa witalizujących składników (m.in. witamin i enzymów) a także tzw. biofotonów czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną, by oddać ją gotową do wykorzystania przez organizm. Spiruliny nie powinno zabraknąć w diecie wegańskiej, gdyż spirulina to w ok. 60% źródło wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka roślinnego.

Spirulina zawiera komplet 18 aminokwasów, witaminy B12, B1, B2, B3, B6, B9, D, E, K i beta-karotenu, bardzo cenny kwas tłuszczowy - Gamma Linolenowy (Omega-3), minerały i pierwiastki śladowe takie jak: magnez, żelazo, potas, sód, fosfor, wapń, mangan, cynk, selen, a także jest bogatym źródłem zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny. Normalizuje przemianę jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Naprawdę, nic dodać, nic ująć – tylko zaczynać dzień od SPIRULINY CRUNCHY popijanej szklanką wody z cytryną. Na zdrowie!

Monikę i Marcina znajdziesz tu.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy