Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?
Zdjęcie: shutterstock
Cukier jest szkodliwy dla każdego, również dla osób aktywnych. Nie wyobrażasz sobie życia bez słodzenia? Wybierz zdrowszy zamiennik!

O wadach białego cukru słyszymy nie od dziś – jest wysoce kaloryczny (400 kcal/1000 g) i cechuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że po jego spożyciu stężenie glukozy we krwi rośnie bardzo szybko, jednak równie gwałtownie spada, przyczyniając się do stanu hipoglikemii, który niesie ze sobą uczucie głodu. Ponadto jest związany z całym szeregiem jednostek chorobowych, do których należy między innymi  próchnica, otyłość i związana z nią cukrzyca czy choroby układu krążenia.

Czym zatem można go zastąpić?

Ksylitol – nazywany cukrem brzozowym, w smaku i wyglądzie jest bardzo zbliżony do białego cukru, ma natomiast zdecydowanie niższy indeks glikemiczny i kaloryczność (240 kcal/100 g). Uwaga! W zbyt dużych ilościach może być przyczyną biegunek lub niestrawności.

Erytrytol – należy do tej samej grupy co ksylitol, ale w przeciwieństwie do niego nie powoduje problemów w układzie pokarmowym. Dodatkowo jest 10-krotnie mniej kaloryczny, za to znacznie droższy.

Stewia – ma prawie 0 kalorii oraz bardzo niski indeks glikemiczny. Należy zwracać uwagę, żeby nie kupować jej w formie przetworzonej – najlepiej wybierać tę o brązowym lub zielonym zabarwieniu. Jest słodsza niż biały cukier, przez co bardziej wydajna. Ma jednak charakterystyczny posmak, do którego nie każdy jest w stanie przywyknąć.

Miód – z całą pewnością jest zdrowszym zamiennikiem cukru, jednak jest dość kaloryczny (ok. 315 kcal/100 g). Kupując miód skrystalizowany, mamy pewność, iż nie dodano do niego wody ani nie został on wcześniej przegrzany (pod wpływem wysokiej temperatury miód traci część swoich dobroczynnych właściwości). Nie kupujmy także miodu sztucznego – jest to mieszanka cukrów prostych, barwników i aromatów rozpuszczona w wodzie.

Uważajmy także na cukier brązowy - bardzo często jest to zwykły biały cukier barwiony na przykład karmelem. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Najpopularniejsze na blogu

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Ćwiczenia na ból pleców i szyi

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał