Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam zaproponujemy. Ten jeden kęs świetnie ładuje baterie po intensywnym wysiłku fizycznym, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki i zdrowy deser. Jedno jest - pewne będziecie zachwyceni!

Coraz chętniej niezdrowe słodycze zastępujemy daktylami. Jemy je jako przekąskę albo dodajemy do zdrowych deserów. My postanowiliśmy pójść o krok dalej i wypełnić je domowym masłem orzechowym oraz malinami, na które aktualnie trwa sezon. Cieszmy się nimi, bo latem są najsmaczniejsze. Owoce te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, obniżają ciśnienie krwi oraz podnoszą odporność. To dlatego warto przygotować z nich syrop i podawać podczas przeziębienia. Oprócz tego uspokajają i spowalniają procesy starzenia. Zawierają żelazo, magnez, wapń oraz potas. Są bogate w witaminy C, E, B1, B2 i B6. Jakby tego było za mało, mają doskonały wpływ na pracę serca i nerek.

Gotowi na daktylowo-malinowe szaleństwo?

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

przepis na nadziewane daktyle

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- dwie garści daktyli
- garść malin
- ok. 2-3 łyżek wiórków kokosowych
- ok. 3-4 łyżek masła orzechowego
- kilka listków mięty

Przygotowanie:

Maliny rozgnieć widelcem. Daktyle przekrój wzdłuż. Do rozkrojonego daktyla delikatnie włóż masło orzechowe i maliny. Lekko ściśnij. Posyp wiórkami kokosowymi i porwanymi listkami mięty. Daktyle przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Domowe masło orzechowe

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jaglany koktajl z malinami

Ten, kto umie i lubi gotować

Wegański jaglany sernik z malinami

Ten, kto umie i lubi gotować

Razowe grzanki z malinami

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować