Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

No to ładnie!

Design z kawową przeszłością

Design z kawową przeszłością
Źródło: Secretlife.pl
Mój organizm w ogóle kocha kawę. A gdy patrzę na takie rzeczy, to chyba jeszcze bardziej.

Do przetworzenia nadają się chociażby worki po kawie – warszawska marka Secret Life przetworzyła ich całą masę, żeby stworzyć oryginalne siedziska, poduchy, maty i materacyki.  Kosztują wprawdzie niemało, bo ceny poduszek zaczynają się od 180 zł, ale przynajmniej wiemy, że są to gadżety z historią!

Źródło: Secretlife.pl

Na ten sam pomysł wpadła zresztą marka Velvet Bean, która pokawowe poduszki sprzedaje przez Etsy. Za jej pośrednictwem można niemalże wybrać, z jakiej kawy chciałoby się siedzisko!

Nieoczekiwanie okazuje się jednak, że przetwarzać można nie tylko opakowania po kawie, ale i ją samą! Taka innowacyjną koncepcję opracowali dwaj studenci Uniwersytetu Berkeley. Tuż przed końcem studiów i początkiem pięknej korporacyjnej kariery niedoszli bankowi konsultanci Alejandro Velez i Nikhil Arora usłyszeli na zajęciach coś, co zainspirowało ich do pójścia inną drogą. Okazało się, że fusy ze zmielonej kawy świetnie nadają się do uprawiania… jadalnych grzybów. Panowie spróbowali hodowli na fusach w kuchni bractwa Alejandra i okazało się, że ten fantastyczny mechanizm rzeczywiście działa! Tak zrodziło się przedsięwzięcie biznesowo-ekologiczne, które odzyskuje tony zmielonej kawy z sieci kawiarnianych w USA, dzieli je na małe porcje, zasiewa w nich grzybnię boczniaka i sprzedaje w małych opakowaniach do wyhodowania w domu. Genialne, prawda? W dodatku opakowania zostały tak zaprojektowane, że grzybów nie trzeba przesadzać – wyrastają bezpośrednio z pudełka. Wystarczy spryskać je wodą dwa razy dziennie i już po 10 dniach można je pałaszować w śmietanie. Oczywiście opakowanie to gadżet zarazem funkcjonalny i estetyczny:

 

Oba zdjęcia: Bttrventures.com

Do kupienia za 19,95 dolarów na http://bttrventures.com

Tagi: design, kawa

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Alkohol a metryka

Monika Maciejewska

Kawowa mitologia

Monika Maciejewska

Ziarna zdrowia

Monika Maciejewska

Najpopularniejsze wpisy