Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Dlaczego niektórzy chorują częściej?

Dlaczego niektórzy chorują częściej?
Ilustracja: shutterstock
Jeśli wyjątkowo często łapiemy przeziębienie, to może być wina genów. Nie oznacza to jednak, że musimy przyjąć ten inwentarz bez walki.

Stres, niezdrowe jedzenie, brak odpowiedniej ilości snu – różne mogą być przyczyny osłabionej odporności i skłonności do przeziębień. Istnieje też tak zwany niedobór odporności – wrodzony lub też nabyty (np. z powodu zakażenia HIV, przyjmowania leków immunosupresyjnych lub niektórych chorób). Przypadki niedoboru odporności są jednak rzadkie. Co według badań odpowiada za to, że część z nas tak łatwo łapie katar, a do tego infekcja trwa dłużej niż u innych?  

Niedawna analiza dowiodła, że decydujące w odporności na powszechne przeziębienie są nasze geny. Okazuje się, że osoby, które częściej zapadają na wirusowe infekcje dróg oddechowych i ciężej sobie z nimi radzą, mają krótsze telomery (fragmenty chromosomów na ich końcach) – dowiedli naukowcy z Carnegie Mellon University. Najistotniejsze są w tym przypadku telomery w limfocytach T, komórkach kluczowych dla naszej odporności. Według badaczy, biorąc telomery pod lupę, możemy nawet przewidywać, czy dana osoba jest bardziej czy mniej podatna na przeziębienia. Czy można wpłynąć na długość wspomnianych fragmentów DNA? Tak! Na razie wiemy, że niestety w jedną stronę. Można bowiem doprowadzić do skrócenia telomerów poprzez czynniki zewnętrzne, jak stres czy niezdrowe nawyki. Wiele jednak wskazuje na to, że skoro możemy doprowadzić do obniżenia odporności, to wprowadzenie pozytywnych zmian zdrowotnych może podreperować naszą zdolność do obrony i ataku.

Naturalny doping immunologiczny

W podkręceniu odpowiedzi immunologicznej sprawdzą się znane naturalne składniki, takie jak:

Czosnek - ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze. Wyciągi ze świeżego czosnku są skuteczne w zwalczaniu nie tylko rinowirusów powodujących przeziębienia, ale i wirusów grypy czy opryszczki (za: Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku, Gdański Uniwersytet Medyczny). To zasługa zawartych w czosnku: allicyny i ajoenu. Olejek eteryczny z czosnku działa z kolei skutecznie na bakterie powodujące zakażenia jamy ustnej i górnych dróg oddechowych.

Żeń-szeń – wzmacnia organizm, pomaga podczas wyczerpania i osłabienia.

Witaminy - Z odpornością często łączymy witaminę C, ale nie mniejsze zasługi na tym polu, a może nawet większe, mają inne witaminy - zwłaszcza witamina D oraz te z grupy B.

Kwasy omega-3 – wpływają korzystnie na śródbłonek naczyń krwionośnych, dzięki czemu działają przeciwutleniająco, a przez to mają działanie przeciwzapalne. Ich działanie polega na opóźnianiu lub zapobieganiu rozwojowi infekcji w organizmie.

Cynk – jest niezwykle ważny dla naszej odporności. Wspomaga ją na wiele sposobów. Na przykład badania przeprowadzone na myszach z niedoborem cynku wykazały zahamowanie produkcji limfocytów T. Z kolei suplementacja cynkiem odwróciła ten efekt (za: Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego, Warszawski Uniwersytet Medyczny).

Żelazo – niedobory tego pierwiastka prowadzą do anemii i osłabienia odporności. Warto wiedzieć, że deficyty żelaza to najczęstszy niedobór występujący wśród ludzi, o czym więcej przeczytacie w: Anemia - problem co trzeciego z nas oraz Niedobór żelaza - najczęstszy brak pokarmowy.  

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Najpopularniejsze na blogu