Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe
Domowe masło orzechowe. Zdjęcie: shutterstock
Przepis na domowej roboty masło orzechowe? Nic prostszego! To naprawdę szybkie i w dodatku bardzo zdrowe.

Zacznijmy od tego, dlaczego masło orzechowe? Bo jest znacznie zdrowsze niż pełen cukru dżem. My dodajemy go zwykle do ulubionego śniadania, czyli omleta. Ale równie dobrze możecie użyć go rano na przykład do pełnoziarnistej grzanki. Dlaczego rano? Bo orzechy najlepiej jeść właśnie o tej porze dnia. Wszystko dlatego, że są tłuste. Ale bez obaw! Tłuszcze zawarte w orzeszkach ziemnych (a tych używamy do masła) są nienasycone i pomagają nam dbać o zdrowie - obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają regulować ciśnienie tętnicze i mają działanie przeciwzapalne. Ponadto orzeszki zawierają mnóstwo innych korzystnych składników, takich jak sterole roślinne, fitoestrogeny oraz inne składniki roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Do tego dłużej czujemy się najedzeni.

Uwaga i ciekawostka zarazem: orzeszki ziemne w rzeczywistości należą do grupy roślin strączkowych, podobnie jak fasola i groch. Jednak ich skład odżywczy jest porównywalny do orzechów i wydają się one równie dobre dla zdrowia jak prawdziwe orzechy. 

A teraz do rzeczy!

Składniki:

- 500 g orzeszków ziemnych. Oczywiście niesolonych! My zamawiamy je ze sklepów z ekologiczną żywnością;
- łyżka oleju kokosowego,
- płaska łyżka miodu (najlepiej prawdziwego miodu prosto z pasieki - naprawdę da się takie dostać);
- łyżka siemienia lnianego.

Sposób przyrządzania:

Pierwsza i najważniejsza sprawa. Będziecie potrzebować albo robota kuchennego, albo blendera z pojemnikiem "tnącym". Orzechy najlepiej najpierw uprażyć na patelni. Nie powinno to zająć więcej niż 3 minuty. Następnie mielimy je kilka minut. Potem dodajemy resztę składników. Robot sam zrobi robotę, ale jeśli korzystacie z blendera - zmieńcie końcówkę (teraz będzie potrzebna ta blendująca), przełóżcie masę do wysokiego pojemnika i mielcie, aż orzechy zmienią się w gładki krem.

Domowe masło orzechowe jest lepsze od kupnego nie tylko dlatego, że jest zdrowsze, ale także tańsze. Smacznego!


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
nstasiowska zapytał(a) 29 października 2014
Pytanie dotyczy artykułu Domowe masło orzechowe
Ile takie masło domowej roboty mozna przechowywać i w jaki sposob najlepiej(w lodowce, czy na polce w kuchni?)?
Aleksandra odpowiedział(a) 12 listopada 2014
Najlepiej w lodówce trzymać jak normalne masło w maselniczce. A tak długo aż się skończy :)

Polecane wpisy

Co jeść przed treningiem?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Quinoa z kremem orzechowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Kiedy bolą lędźwie

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Stopy są ważne!

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał