Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

No to ładnie!

Ekoprzetwory

Cudze chwalicie, swego nie znacie – sama biję się w piersi. Zachwycając się tydzień temu skandynawskim miodem nie dostrzegłam świetnych słoiczków z przetworami i konfiturami powstającymi za miedzą. Niniejszym poprawiam się!

Zobaczcie, jakie to ładne – czekoladowe pasty

Źródło: Fimaro.pl

niebanalne konfitury – np. cytrynowa

Źródło: Fimaro.pl

powidła

Źródło: Fimaro.pl

miody (na zdjęciu głównym) i musy owocowe firmy Fimaro to sama słodycz, ale i niebanalne połączenia. Powidła z orzechami, wiśnia z kardamonem albo… smalec z curry lub z oliwkami, kaparami, pomidorami i czosnkiem to dzieło Anny Walczyńskiej. Korzystając z warzyw i owoców wyłącznie z gospodarstw objętych programem „Natura 2000” (unijnego programu ochrony natury), pani Ania i jej rodzina przetwarzają ręcznie (!) wszystkie te cudeńka według sobie tylko znanych receptur. Nie stosują ani konserwantów, ani barwników, można więc śmiało założyć, że trochę takich kalorii nie zaszkodzi wam tak bardzo, jak przemysłowe czekolady czy inne desery. Testowałam wiśnię z kardamonem i wiem, że na tym jeszcze nie koniec! Idealne np. do drożdżowego ciasta własnej roboty lub świeżej bagiety z masełkiem.

Źródło: Facebook.com

W podobnym duchu utrzymane są równie urodziwe przetwory Luks Pomady, czyli Manufaktury Wyrobów Naturalnych. Jej szczególną bronią są jednak nie powidła, a czatneje, czyli wytrawne i pikantne konfitury z takich produktów, jak pomidory czy rabarbar. Czatneje – zwane też z hinduska ćatni – mają najszersze zastosowanie właśnie w aromatycznej kuchni Indii i Wielkiej Brytanii. Nadszedł jednak czas, by przyswoić je w mięso- i serolubnej Polsce!

Źródło: Facebook.com

Czatneje idealnie komponują się z serami – i młodymi, i długo dojrzewającymi – a także z wędlinami, pasztetami czy pieczonymi mięsami. Przypadnie też do gustu wegetarianom, którzy mogą wybrać je jako zadziorny dodatek do kanapek. Sama spałaszowałam słoiczek Orientalnego Rabarbaru (oczywiście nie naraz!), a Zielony Pomidor (to akurat konfitura) poszerzył moją miłość do pomidorowych kombinacji. Wszystkie przetwory Luks Pomady powstające z naturalnych składników są każdorazowo doprawiane i próbowane, więc żadne dwa słoiczki nie są identyczne. Sprawdźcie to!

Tagi: ekologia, design

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
agata.michalak.737 zapytał(a) 1 lutego 2013
Pytanie dotyczy artykułu Ekoprzetwory
O, kasza manna na miodzie brzmi super :)
nat18korne zapytał(a) 31 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Ekoprzetwory
Ja z kolei sama robię piernika wyłącznie an miodzie, kasze manną (orkiszową na miodzie) i pyszna czekoladę na chleb (też na miodzie). Teraz z okresie odwilżowym polecam zdecydowanie miód lipowy z mlekiem (ciepłe w sam raz na sen) bądź razowe tosty z twarożkiem i miodem - mniam!

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy