Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Fasola - idealna na... budyń!

Fasola - idealna na... budyń!
Fasola sprawdzi się rewelacyjnie w... budyniu! Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Fasola swój sezon ma zawsze ‒ dobrze wysuszona może być przechowywana przez długi czas. To świetne źródło białka, magnezu i wapnia – szczególnie dla jaroszy i wegan. Zupę fasolową na pewno znacie. A budyń z fasoli? Spróbujcie, jest super!

Fasola gości na stołach na całym świecie. I ‒ podobnie jak kultury, w których występuje ‒ ma różne barwy. Występuje bowiem w aż 20 odmianach! Najpopularniejsza w Polsce jest fasola biała, podzielona ze względu na wielkość i potocznie nazywana „Jasiem”. „Jaś” gra pierwsze skrzypce w wielu polskich tradycyjnych potrawach, dodaje się go do zup, kapusty, genialnie sprawdza się w jarskich pasztetach. Znamy też fasolę czerwoną. Upatrzyli ją sobie słynący z gorącego temperamentu Hiszpanie i Meksykanie. Czerwona fasola to składnik numer jeden w równie gorących i ostrych potrawach, takich jak chilli con carne.

A gdyby tak użyć fasoli do czegoś zupełnie innego niż wytrawny obiad? W Japonii z czarnej odmiany fasoli przygotowuje się słodką masę, farsz wypełniający najbardziej popularną przekąskę w tym kraju ‒ gotowane na parze słodkie mochi. To zainspirowało mnie do stworzenia słodkiego prostego deseru z naszej poczciwej polskiej fasoli. Co powiecie na rozpustny budyń fasolowy z dwóch odsłonach?

Budynie według moich przepisów są lekkie i pyszne. Nadają się w sam raz na śniadanie, ale i na deser po sytym obiedzie.

Pierwszy to budyń z białej fasoli z nutką wanilii i cytryny. Drugi ‒ rozkoszny budyń z czerwonej fasoli i czekolady. Dajmy fasoli szansę błysnąć w deserze!

Fasola deserowa nr 1 ‒ budyń waniliowy z białej fasoli (1 porcja)

fasola

Fasolowy budyń czekoladowy i waniliowy. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
- nasiona z laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodu w płynie
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- starta skórka z połowy cytryny
- płatki migdałów do posypania

Wykonanie:

Mleko przelej do rondla, dodaj ziarenka z wanilii i laskę. Podgrzewaj do zagotowania. Usuń wanilię, a mleko wraz z fasolą umieść w kielichu blendera. Zmiksuj. Następnie z powrotem przelej tę masę do rondelka. Dodaj słód i sok z cytryny. W kubeczku rozmieszaj skrobię ziemniaczaną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Dodaj do rondelka. Całość podgrzewaj i ciągle mieszaj. Kiedy budyń zgęstnieje, przelej go do kubeczka. Posyp płatkami migdałowymi i skórką z cytryny. Gotowe!

Fasola deserowa nr 2 ‒ budyń czekoladowy z czerwonej fasoli

Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 1 łyżka soku z agawy/daktyli lub innego słodu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- pokruszone migdały lub orzechy do posypania

Wykonanie:

Mleko i fasolę umieść w kielichu blendera. Zmiksuj i przelej do rondelka. Dodaj pokruszoną czekoladę i słód. Podgrzewaj na małym palniku, ciągle mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka roślinnego. Mieszaj, a kiedy masa zgęstnieje, przelej ją do kubeczków. Przed podaniem posyp orzechami. Smacznego!

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych. 


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
magdalena zapytał(a) 23 marca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Fasola - idealna na... budyń!
Próbowałam dziś zrobić waniliowy budyń z białej fasoli. Postępowałam tak jak było napisane w przepisie, ale niestety budyń nie chciał zgęstnieć. Jakiś pomysł dlaczego tak się stało?
magdalena odpowiedział(a) 1 kwietnia 2014
Użyłam mąki ziemniaczanej i dodałam dokładnie tyle ile było podane w przepisie. Z 20 minut czekałam i dałam sobie spokój jak nie zaczęło chociaż trochę gęstnieć. Fasola była odcedzona dokładnie, co do tego nie mam wątpliwości. Trochę się zraziłam przez ten budyń do zdrowych wynalazków, ale nie dam za wygraną i za jakiś czas znowu spróbuję. Jak nie wyjdzie to wtedy się poddam :)
WeganNerd odpowiedział(a) 24 marca 2014
Cześć! Nie mam pojęcia co mogło się stać! Robiłam taki budyń już parę razy i zawsze wychodziło. Czy użyłaś skrobi/mąki ziemniaczanej? Łyżeczka powinna wystarczyć. Długo czekałaś aż zgęstnieje? Może fasola była nie do końca odcedzona z wody?

Polecane wpisy

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Co łączyć na talerzu?

Monika Maciejewska

Ale pasztet!

Alicja Rokicka

Cebula dymka w roli głównej

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować

Dyniowe ciastka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować