Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty
Zdjęcie: erVegan
Już trochę oswoiliśmy bataty. A skoro tak, można trochę poeksperymentować. Co powiecie na bataty faszerowane rozgrzewającym gulaszem i czerwoną fasolą? Nas zachwyciły!

Coraz popularniejsze słodkie ziemniaki goszczą na naszych stołach w przeróżnych odsłonach. Jedni je pieką i wyjadają słodki miąższ łyżeczką, drudzy kroją w cienkie plastry i pieką na chipsy, a jeszcze inni jedzą je na surowo w postaci makaronu. Teraz bataty są szczególnie cenne. Dzięki dużej zawartości witaminy A, a dokładniej jej prowitaminy, bo beta-karotenu, pomogą w walce z zimowym przeziębieniem, wzmacniając układ odpornościowy.

W dzisiejszym przepisie proponujemy bataty faszerowane gęstym, pomidorowym gulaszem z czerwoną fasolą, które idealnie rozgrzeją nas w zimowe wieczory. Niech dodatek masła orzechowego i szczypty cynamonu – choć zaskakujący - was skusi, bo będzie pysznie!

Faszerowane bataty

Zdjęcie: erVegan

Składniki:

- 3-4 średniej wielkości bataty
- 1 puszka czerwonej fasoli lub 1½ szklanki ugotowanej
- 1 puszka krojonych pomidorów dobrej jakości (w sezonie kilka sztuk świeżych)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- kilka pieczarek lub ulubionych warzyw, np. cukinia, bakłażan
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki śmietanki owsianej
- awokado do podania
- świeże zioła: pietruszka, kolendra, rozmaryn

Przygotowanie: 

Bataty umyj i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach, robiąc małe dziurki. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą miękkie. W zależności od wielkości ziemniaka czas wynosi zwykle od 30 do 55 minut.

W międzyczasie przygotuj pomidorowy gulasz: w średnim garnku o grubym dnie podsmaż na oleju posiekaną cebulkę, czosnek i pokrojony w kostkę seler naciowy. Kolejno dodaj pokrojone pieczarki i ulubione warzywa wraz z drobno pokrojoną marchewką.

Czerwoną fasolę odcedź i porządnie przepłucz z zalewy i przełóż do garnka. Całość duś przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i porządnie wymieszaj. Dodaj masło orzechowe i przyprawy. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody i duś przez kilka minut, aż smaki się połączą. Dopraw na koniec solą i pieprzem.

Upieczone bataty przekrój na pół, jednak nie do końca, uważając, aby nie rozpadły się na dwie części. Do środka każdego batata przełóż kilka łyżek gorącego gulaszu, dodaj pokrojone w kostkę awokado oraz posiekane zioła. Na sam koniec dodaj kilka kleksów owsianej śmietanki.

Smacznego!

 

Eryk Wałkowicz – stuprocentowy roślinożerca i wielbiciel kuchni wegańskiej. Zwariowany student dietetyki i autor bloga erVegan, na którym rozwija swoje kulinarno-dietetyczne pasje pokazując, że dieta roślinna jest smakowita i pełna niespodzianek, nawet z punktu widzenia faceta!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Brownie z batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

3 patenty na batata

Małgorzata Dzięgielewska

Bakłażan nieźle nadziany

Ten, kto umie i lubi gotować

Gnocchi z batatów

duet masz.talerz

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować