Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Sezon zimowy nie rozpieszcza z wyborem warzyw. Na szczęście przestajemy się bać nowości i coraz częściej sięgamy po pyszne bataty. Jeśli chodzi o frytki, to spokojnie mogą konkurować z ziemniakami. Przekonajcie się!

Słodkie ziemniaki w smaku są faktycznie lekko słodkawe, dlatego jeśli nie chcemy wykorzystać ich w deserze, dobrze przełamać je czymś charakterystycznym, jak np. chilli, cytryna, czosnek czy kolendra. Bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Zawierają substancje, które dobrze wpływają na wzrok i pamięć. Są bogate w witaminy, białko, błonnik, kwas foliowy i minerały. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i szybko dają poczucie sytości.

 

Jaki sos najlepiej smakuje z domowymi frytkami z batatów? Sos aioli. W konsystencji przypomina trochę domowy majonez, ale dzięki temu, że zamiast zwykłego oleju wykorzystamy oliwę z oliwek, dodamy dużo czosnku i skórkę z cytryny, sos będzie wyjątkowy. Dlaczego warto samodzielnie przygotować taki sos? Dzięki temu masz pewność co do jego składu i jakości produktów. Poza tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie parę minut. Czyli jest zdrowiej i oszczędniej.

 

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

 


Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

 

dwa bataty

2-3 łyżki oleju do pieczenia

4 łyżki świeżej kolendry

1 łyżka startej papryczki chilli

gałązka rozmarynu

2 żółtka

starta skórka z jednej cytryny

1 łyżeczka musztardy

3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

100-150 ml oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

Bataty dokładnie umyj i pokrój w cząstki. Włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki lekko zmiękną (ok. 10 minut). Przecedź. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Wyjmij bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem, posyp odrobiną soli i pieprzu, dodaj starte chilli i rozmaryn. Blachę włóż do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę i piecz, aż ziemniaki pięknie się zarumienią i zmiękną. W międzyczasie przygotuj sos aioli. Do miski wbij żółtka, dodaj musztardę i miksuj ok. minuty. Cienką strużką, powoli wlewaj oliwę. Dodawaj ją do momentu, aż żółtka połączą się z tłuszczem i sos zgęstnieje. Na koniec szybko i intensywnie zmiksuj całość. Dodaj czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku. Delikatnie połącz składniki. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku ok. 4-5 dni. Najlepiej smakuje świeży. Bataty podawaj ze świeżą kolendrą i sosem aioli.



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
natiwisenka zapytał(a) 2 lutego 2016
Pytanie dotyczy artykułu Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Czy frytki z batatów nie są tak szkodliwe jak zwykle frytki? Nie wytwarza się również akrylamid?

Polecane wpisy

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Brownie z batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

3 patenty na batata

Małgorzata Dzięgielewska

Marchewkowe frytki

duet masz.talerz

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować