Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Gazpacho z arbuza i pomidorów

Gazpacho z arbuza i pomidorów
Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko

Kiedy lato w pełni, a żar leje się z nieba, próżno szukać drugiego takiego magika w kwestii nawadniania organizmu. Delikatnie słodki, niesamowicie soczysty i orzeźwiający. Arbuz! Co powiecie na pomidorowo-arbuzowy chłodnik?

Ten pochodzący z gorącej Afryki owoc idealnie gasi pragnienie. Nic dziwnego - w 80% składa się z wody. Ale zalet ma więcej. Obfituje w likopen, witaminy B1, B2, B6 i C oraz beta-karoten. Wspomaga odporność organizmu, obniża ciśnienie, zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego, neutralizuje wolne rodniki, a zawarty w nim potas i wapń utrzymują skórę, włosy i paznokcie w dobrym stanie oraz pomagają obniżyć poziom złego z cholesterolu. Dzięki zawartości enzymów działających ściągająco, ujędrnia skórę, działa tonizująco i oczyszczająco. A te wszystkie dobrodziejstwa przy minimalnej ilości kalorii! Przez wzgląd na małą ilość cukru, owoc ten polecany jest zarówno diabetykom, jak i osobom na diecie, zwłaszcza że działa moczopędnie i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Arbuzowi wiele nie potrzeba, żeby stał się przysmakiem. Sam, lekko schłodzony i wyjadany łyżeczką wprost ze skórki, to czysta rozkosz. Ale możemy też przerobić go na sorbet, dodać do deseru albo zrobić z niego lemoniadę z dodatkiem mięty. Każdej letniej sałatce doda orzeźwienia. Świetnie komponuje się z serem feta, kurczakiem i krewetkami. A najbardziej wystrzałowo smakuje zmiksowany na chłodnik. Podkręcony słodkim pomidorem malinowym, zaostrzony sosem z piekła rodem i okraszony wyrazistym serem pleśniowym. Chociaż brzmi to jak szaleństwo, uwierzcie, że w tym szaleństwie jest metoda!

Gazpacho z arbuza i pomidorów

Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko

Składniki:

- 400 g arbuza
- 2 pomidory malinowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki tabasco
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 100 g sera z zieloną pleśnią
- ½ pęczka kolendry
- sól i grubo mielony pieprz

Do malaksera wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory oraz miąższ arbuza również grubo pokrojony. Dodajemy czosnek, ocet ryżowy, oliwę, tabasco, migdały oraz sól i pieprz. Miksujemy na gładki krem. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze delikatniejszą konsystencję zupy, możemy przetrzeć ją dodatkowo przez sito.

Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik podajemy posypany pokruszonym serem pleśniowym, migdałami i listkami kolendry.



Natalia Nowak-Bratek. Dumna i blada krakowianka; kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Zdrowe gofry – są takie!

Agnieszka Piątkowska

Sezon na melona

Katarzyna Karus-Wysocka

Botwina – różowa królowa

Ten, kto umie i lubi gotować

Chutney pomidorowy

duet masz.talerz

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować