Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jabłko z niespodzianką

Jabłko z niespodzianką
Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com

Najlepsze są na surowo – pewnie. Ale jabłka zapiekane z pysznym nadzieniem z pęczaku, grzybów, orzechów i innych dodatków na bank podbiją wasze podniebienia!

Jabłka – pozornie doceniany nasz narodowy skarb, o którym ostatnio było bardzo głośno. Jednak czy rzeczywiście doceniamy je na co dzień? Z pewnością warto po nie sięgać nawet częściej niż raz dziennie ponieważ są to niezwykle bogate we wszelkie dobra owoce. Najlepiej jeść je ze skórką, która zawiera solidną dawkę pektyn, które usuwają toksyny (wiążą nawet niektóre metale ciężkie), regulują trawienie i dobrze wpływają na florę bakteryjną jelit, która jest kluczowa dla naszej odporności. Właściwości te wzmacnia także błonnik, którego w jabłkach nie brakuje. Bogate w witaminę C - tak potrzebną zimą - odkwaszają organizm dzięki zasadowym solom mineralnym, wzmacniają wątrobę i układ nerwowy. Mają także potas i żelazo. Witamina PP i krzem w nich zawarte mają świetny wpływ na wygląd skóry. Polifenole natomiast zapobiegają nowotworom, szczególnie jelita grubego. A przy tym wszystkim jabłka są niskokaloryczne. Warto chrupać je na surowo, ale gdybyście mieli ochotę na odmianę – jabłka zapiekane z nadzieniem z pęczaku, grzybów i orzechów smakują odlotowo!

Jabłka nadziewane pęczakiem

Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com

Składniki (na 8 sztuk - 4 porcje):

- 8 dużych jabłek
- 1 szklanka pęczaku
- 2 pory
- 50 g suszonych grzybów
- ½ szklanki orzechów włoskich (po wyłuskaniu)
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka świeżego majeranku
- 4 szklanki bulionu (najlepiej niesolonego)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu Cayenne

Pęczak płuczemy, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone suszone grzyby, gotujemy do miękkości - około 40 minut, odcedzamy, gdy jest taka potrzeba.

Z porów usuwamy brzydkie, zewnętrzne liście, kroimy je na pół i dokładnie płuczemy. Kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajmy pory. Wsypujemy sól, smażymy pory, aż zmiękną.

Z jabłek odcinamy wierzch, wydrążamy ostrożnie środek, pozostawiając ścianki grubości około 1 cm – dobrze sprawdza się metalowa łyżka do lodów. Miąższ siekamy, dodajemy do smażących się porów.

Usmażone składniki dodajemy do kaszy z grzybami. Farsz doprawiamy, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane zioła. Nadziewamy jabłka – na wierzch można dodać odrobinę startego żółtego sera dobrej jakości. Przykrywamy odciętymi kapeluszami. Zapiekamy, aż będą miękkie, około 30 minut, podajemy gorące. 

 

Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka wegetariańskiego bloga kulinarnego Zielenina. Propaguje zdrowy i ekologiczny styl życia, prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także pokazy kulinarne. Redaktor naczelna magazynu „Maszkety”.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Piekę… kaszę ze śliwkami!

Ten, kto umie i lubi gotować

Zupa marchewkowa z pikantną nutą

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować