Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami
Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka
Słońce coraz mocniej przygrzewa, wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Na straganach pojawiły się już polskie truskawki. Podobno w tym roku sezon na nie ma być wyjątkowo krótki, korzystajmy więc, ile się da!

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tych owoców. Na te słodkie, czerwone pyszności czekamy  przecież ponad dobre pół roku. Ale jak to wygląda z dietetycznego punktu widzenia? Porcja truskawek to bogactwo takich dobrodziejstw jak: witamina A, E, C , z grupy B, żelaza i wapnia.

Również kształt tych owoców nie jest przypadkowy.  Truskawka przypomina serce, i właśnie na pracę tego organu ma wyjątkowo dobry wpływ.  W jaki sposób? Otóż truskawki ograniczają wchłanianie tłuszczu z pożywienia i obniżają poziom cholesterolu LDL.  Za włączenie truskawek do codziennej diety wdzięczny będzie również układ moczowy oraz trawienny. Chcesz oczyścić swój organizm z toksyn, pozbyć się nadmiaru wody w organizmie i usprawnić pracę jelit? Jedz truskawki!

Pomimo swoich licznych zalet, truskawki niestety potrafią dosyć silnie uczulać. Mając nadzieję, że nie należysz do grupy osób z pokrzywką, zapraszam na pyszne gofry.  Bez glutenu i bitej śmietany, ale za to z całym mnóstwem zdrowych składników.

Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

przepis na jaglane gofry

Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Składniki (4 porcje):

- 4 jajka
- 180 g płatków jaglanych (zmielonych na mąkę)
- 20 g mąki z quinoa
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 100 ml mleka (może być krowie lub roślinne, np. migdałowe)
- 50 ml oleju rzepakowego

Dodatkowo:

- małe opakowanie jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
-  garść świeżych truskawek
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- listki stewii lub melisy do dekoracji
- olej rzepakowy (do posmarowania gofrownicy)

Truskawki myję, osączam na sitku i pozbywam się szypułek. Owoce kroję w plasterki lub grubą kostkę. W miseczce mieszam schłodzony jogurt grecki z odrobiną miodu, dodaję część truskawek i mieszam. Odstawiam na bok.

Płatki jaglane mielę w blenderze na mąkę i przesypuję ją do dużej miski. Dodaję również przesianą przez sitko mąkę z quinoa oraz proszek do pieczenia, mieszam. Oddzielam białka od żółtek. Żółtka mieszam z  mlekiem, olejem i miodem. Natomiast białka  ubijam z odrobiną soli  na sztywno.

Za mocą miksera partiami łączę masę żółtkową z mąką. Na samym końcu dodaję ubite białka i mieszam, ale już tylko za pomocą silikonowej szpatułki. Rozgrzewam maszynkę do gofrów, za pomocą pędzelka smaruję ją cienką warstwą oleju. Gofry piekę partiami. Dekoruję jogurtem i truskawkami, na samym końcu posypując wiórkami kokosa. 

 

Olga Kruszewska z wykształcenia dietetyk, od siedmiu lat prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować

Zdrowe gofry – są takie!

Agnieszka Piątkowska

Kokosowa quinoa z truskawkami

Ten, kto umie i lubi gotować

Razowe gofry z pomarańczami

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować