Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jaglany koktajl z malinami

Jaglany koktajl z malinami
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Jedne z najbardziej wyczekiwanych i najpyszniejszych owoców są już w zasięgu ręki! Soczyste maliny kuszą nie tylko wyglądem i aromatem, ale i coraz bardziej przystępną ceną. Same w sobie maliny są bardzo zdrowe, a w połączeniu koktajlowym z kaszą jaglaną to po prostu mistrzostwo!

Odczuwając pierwsze sygnały przeziębienia, przetrząsamy nie tylko domową apteczkę, ale i spiżarnię. A to za sprawą soku malinowego, który dzięki zawartości kwasu salicylowego i olejków eterycznych rozgrzewa, pomagając nam „wypocić” infekcję i - co za tym idzie - schłodzić męczony gorączką organizm. Po sok malinowy powinniśmy sięgać nie tylko w sytuacjach alarmowych – dzięki bogactwu witamin pomoże nam wzmocnić odporność i ustrzec się przed katarem, jest też świetnym źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

Jeśli niestraszne wam przeziębienie, maliny z chęcią zaprezentują kolejnego asa w rękawie. Bogate w błonnik wspomagają odchudzanie, a ich maleńkie pesteczki przyczyniają się do oczyszczania układu pokarmowego. Poza korzystnymi zmianami w talii maliny gwarantują też pomoc w spowolnieniu starzenia się skóry – zawarte w nich polifenole neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, a silne antyoksydanty mają właściwości przeciwnowotworowe.

Przygotowując poniższy koktajl, zasmakujecie prawdziwej bomby witaminowej! Malinom towarzyszy mango zwane „owocem młodości”, a także królowa kasz – kasza jaglana we własnej osobie. Bazą dla napoju jest mleko migdałowe, czyli niezwykle prosta w przygotowaniu, domowa alternatywa dla mleka krowiego. Smacznego!

Jaglany koktajl z malinami

koktajl jaglany przepis

Jaglany koktajl z malinami i mango - bomba witaminowa! Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Składniki (na 4 porcje):

- 50 g migdałów
- 330 ml przegotowanej wody
- 100 g kaszy jaglanej
- 16 suszonych daktyli
- 250 g malin
- 1 mango (ok. 330 g)

Przygotowujemy mleko migdałowe. Migdały (mogą być w skórkach, nie wpłynie to na jakość napoju) zalewamy na noc wodą tak, by wszystkie je przykryła. Rano, gdy napęcznieją, przepłukujemy je i miksujemy w blenderze wraz z przegotowaną wodą. Dokładnie przecedzamy przez gazę lub chustę serowarską i odciskamy mleko z miąższu migdałowego.

Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku, często potrząsając zawartością, by ziarenka się nie przypaliły. Gdy zaczną wydawać przyjemny aromat, przepłukujemy je wrzątkiem i zalewamy gorącą wodą w ilości dwukrotnie większej, niż mamy kaszy. Gotujemy na małym ogniu przez niecałe 15 minut, ani razu nie mieszając.

Jeśli chcemy podać koktajl, prezentując w szklankach dwie warstwy (jak na zdjęciach), wszystkie składniki z wyjątkiem malin i mango dzielimy na pół. Ostudzoną kaszę zalewamy w blenderze mlekiem, dodajemy daktyle bez pestek i obrane, pokrojone mango. Analogicznie postępujemy z warstwą malinową. Można też wszystkie składniki zmiksować razem. Koktajl podajemy po schłodzeniu.

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci - jak na złość - nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Co pić po treningu? Koktajl!

Katarzyna Karus-Wysocka

Bób – przysmak na lipiec

Ten, kto umie i lubi gotować

Zdrowe gofry – są takie!

Agnieszka Piątkowska

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować