Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jagodowe tartaletki

Jagodowe tartaletki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już dziś po nie sięgać, bo szybko się kończą. Polecamy wycieczkę do lasu po jagody, a potem przygotowanie kruchych, lekkich i bardzo letnich tartaletek! Czy może być coś pyszniejszego?

Nie da się ukryć, że głównym bohaterem przepisu są jagody. Wartości odżywcze tych maleńkich owoców są zapomniane i niedocenione. Kiedyś stosowano je w naturalnym lecznictwie jako antybiotyk. Mają świetny wpływ na oczy, naczynia krwionośne i obniżenie cholesterolu. Napary z jagód mają dobry wpływ na infekcje dróg oddechowych. Owoce te działają uspokajająco, oczyszczająco, bakteriobójczo i przeciwbólowo. Są bogate w przeciwutleniacze. Oprócz tego zawierają witaminy z grupy C, A, PP, i B. Jakby tego było mało, dostarczają kwasu foliowego, błonnika, cynku, selenu i miedzi. Jedzcie na zdrowie!

Jagodowe tartaletki

przepis-na-jagodowe-tartaletki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (na 6 tartaletek):

- 3/4 szklanki jagód
- sok z połowy cytryny
- jedno jajko
- jedno żółtko
- 150 g mąki owsianej
- 120 g oleju kokosowego plus jedna łyżka do kremu
- 30 g ksylitolu +
ok 1-2 łyżeczki do kremu​
- 60 g mąki ziemniaczanej
- łyżka pyłku kwiatowego
- ok. 2 garści sezonowych owoców (borówki, maliny, truskawki, agrest)

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę ziemniaczaną i orkiszową. Dodaj ksylitol i olej kokosowy. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Jeśli ciasto jest za suche, dolej odrobinę wody. Gotowym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Spody piecz, aż się ładnie zarumienią (ok. 20-30 minut). Odstaw do wystygnięcia. Aby przygotować krem, do rondelka wrzuć jagody. Podgrzewaj, aż się rozpadną i puszczą sok. Na największym ogniu gotuj je przez 10 minut. Uzyskany płyn przecedź przez gęste sito, odstaw do wystygnięcia. W oddzielnej misce zmiksuj jajko, żółtko, sok z cytryny i jedną łyżkę oleju. Dodaj sok z jagód. Dosyp ksylitolu do smaku. Krem wlej do spodów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj owocami i pyłkiem. Przechowuj w lodówce. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Ten, kto umie i lubi gotować

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Sernik na zimno z borówkami

Agnieszka Piątkowska

Borówkowy naleśnik z Finlandii

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować