Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jak agrest skończył w… lodach

Jak agrest skończył w… lodach
Agrest na przemianę materii. Zdjęcie: Asia Basista | www.cioccolatogatto.blox.pl

Najfajniej skubać zielone kulki agrestu wprost z działkowego krzaczka. Ale kariera tego przepysznego wakacyjnego owocu może też nabrać rozpędu! Co powiecie na agrestowe lody jogurtowe?

Na działce mojej babci i dziadka tuż za kwiatami lawendy i róż rosną dwa malutkie krzaki agrestu. Coroczne zbiory są niewielkie, ale dojrzałe - miękkie i słodkie kuleczki agrestu znikają w szybkim tempie. Słodkie, wakacyjne, rozpływają się w ustach…

Agrest przede wszystkim powinny docenić osoby mające problem z przemianą materii, bo owoc ten przyśpiesza pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Zawiera również wiele cennych składników mineralnych, jak żelazo, magnez, fosfor oraz wapń, dzięki czemu dobrze wpływa na układ kostno-mięśniowy oraz działa krwiotwórczo. To również bogate źródło witamin z grupy B oraz C.

Owoc pozytywnie działa na skórę - agrestowa maseczka delikatnie złuszcza naskórek, działa rozjaśniająco i wygładzająco dzięki zawartym kwasom organicznym oraz opóźnia procesy starzenia. 

Z agrestu możecie przygotować przepyszny kompot, np. z dodatkiem syropu z czarnego bzu, konfiturę do herbaty na zimowe wieczory albo orkiszową szarlotkę z jabłkami i agrestem. Najpopularniejsze wakacyjne desery to zdecydowanie lody i sorbety. Spróbujcie delikatnych lodów jogurtowych z agrestowym kwaskowatym musem z odrobiną skórki cytrynowej dla podkreślenia wszystkich smaków.

Lody jogurtowe z agrestem

lody jogurtowe z agrestem

Lody jogurtowe  z agrestem. Zdjęcie: Asia Basista | www.cioccolatogatto.blox.pl

Składniki:

- 300 g agrestu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 600 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 2-3 łyżki miodu

Agrest oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka o grubym dnie razem z cukrem trzcinowym, dolać łyżkę wody. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż owoce się rozgotują. Całość przełożyć na sito i przetrzeć, by pozbyć się pestek. Mus przelać z powrotem do garnka, dodać posiekaną skórkę cytrynową. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas, by powstał gęsty sos. Przelać do miseczki i ostudzić.

Śmietankę ubić z miodem na sztywny krem, dodać jogurt i zmiksować. Schłodzić 2-3 godziny, by masa była bardzo zimna. Jogurtowy krem przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej według jej instrukcji. Do gęstych lodów wmieszać niedbale sos agrestowy. Włożyć do zamrażarki, by lody osiągnęły właściwą sobie konsystencję. I rozkoszować się nimi w upał!

Asia Basista - wielbicielka kotów, snowboarderka, od kilku miesięcy wegetarianka, zaczynająca swoje podboje kulinarne od... omletów! Obecnie studentka VI roku medycyny. Prowadzi bloga Cioccolato Gatto


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Aga R zapytał(a) 26 lipca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Jak agrest skończył w… lodach
Zdrowsze i prostsze jogurt naturalny 3% dobrze wymieszać z ksylitolem, wanilia i dodać do niego zblendowane lub pokrojone owoce - np. agrest. Wymieszać i wstawić do maszynki do lodów,albo zamrażalnika mieszając co jakiś czas i pilnując, żeby masa nie zamroziła się na kość. Pp co ta tłusta śmietana, skoro ma być zdrowe?

Polecane wpisy

Co pić latem?

Monika Brzywczy

Bób – przysmak na lipiec

Ten, kto umie i lubi gotować

Lody z… zielonego groszku!

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować