Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jej Wysokość Pietruszka

Jej Wysokość Pietruszka
Pietruszka - witaminowa bomba. Zdjęcie: Paulina Kolondra | Time for Dessert

Początek wiosny to przeziębieniowa apokalipsa. Pora wyciągnąć działa w postaci uderzeniowej dawki witaminy C. Najlepiej nafaszerować się natką pietruszki. Nie przepadacie za nią? Nie szkodzi – zrobimy z niej sok. Jest pycha!

W 100 g natki pietruszki jest aż 178 mg witaminy C, czyli ponad trzy razy więcej niż np. w cytrynach. A witamina C jest przy przeziębieniu niezastąpiona. I to z kilku powodów. Jest niezbędna do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu. Poza tym witamina C jest potrzebna do produkcji limfocytów, które z kolei niszczą zainfekowane komórki. Dzięki temu nasz układ odpornościowy się wzmacnia i organizm łatwiej zwalcza infekcje. Dodatkowo chroni nas przed chorobami serca, nowotworami oraz zaćmą, a polecana jest osobom, które cierpią na nadmierną ilość stresu.

Wiedząc to wszystko, powinniśmy poszukać jednego z najlepszych źródeł tej witaminy. Jest nim zdecydowanie natka pietruszki. Problem tylko w tym, że nie znam zbyt wielu ludzi, którzy byliby jej fanami. Poza tym jedzenie pietruszki w większej ilości jest – mówiąc krótko – dość trudne. Trochę na kanapkę, trochę do zupy, i co dalej? Nie wspomnę już o tym, że przemycić ją dziecku to nie lada wyzwanie. I tu na pomoc przychodzą nam soki. Ostatnio nastała na nie wielka moda i tak zwane green smoothie pojawiają się wszędzie. Moda na zielone opanowała już cały świat i jest to akurat trend, za którym będę stać murem.

Mój faworyt ostatnich miesięcy to sok pietruszkowo-ananasowy. Nigdy nie myślałam, że pietruszka może się tak fantastycznie komponować z ananasem. Te dwa składniki stanowią podstawę soku. Resztę możecie dodawać według własnego uznania, ale jeśli chcecie zwiększyć w nim zawartość witaminy C, nie zapomnijcie o kiwi!

Sok pietruszkowo-ananasowy

pietruszka

Przepis na sok z pietrzuszką. Zdjęcie: Paulian Kolondra | Time for Dessert

Składniki:

- jeden ananas
- dwa jabłka
- dwie pomarańcze
- dwa kiwi
- natka pietruszki
- imbir

Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce do soków i gotowe! A jeśli chcecie spróbować zielonych koktajli, koniecznie zajrzyjcie tu.

Paulina Kolondra prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji, których można nauczyć się pod jej okiem na warsztatach fotograficznych Aparat Kuchenny.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Lena zapytał(a) 7 marca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Jej Wysokość Pietruszka
koniecznie muszę wypróbować :)?
byk210 odpowiedział(a) 18 marca 2014
No to do dzieła:)
Dominika odpowiedział(a) 8 marca 2014
Ja rowniez!
test odpowiedział(a) 14 marca 2014
i ja :)

Polecane wpisy

Fasola - idealna na... budyń!

Ten, kto umie i lubi gotować

Crumble, czyli deser z… selerem!

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować