Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Jesienna sałatka z bakłażanem i granatem

Jesienna sałatka z bakłażanem i granatem
Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com
Bakłażan jest plastyczny – można zrobić z niego niemal wszystko i nadać mu smak, jaki tyko chcemy. Podkręcony czosnkiem i kolendrą, z dodatkiem granatu, idealnie sprawdzi się w sałatce.

Bakłażan się poddaje, chłonie inne nuty – czosnku, papryczki, pomidorów, kolendry. Najlepsza jest skórka – powinna być chrupiąca, przypieczona. W środku delikatny, miękki miąższ. Rozpływa się w ustach… Nie bójmy się mocno go przypiec. Całkiem miękki traci swoją gąbczastą strukturę, staje się delikatny i kremowy. Oprócz walorów smakowych jest bogaty w potas, fosfor, żelazo i wapń, a fioletowa skórka zawiera silne związki antyoksydacyjne. Skusicie się?

Sałatka z bakłażanem i granatem

przepis-na-salatke-z-granatem-i-baklazanem

Zdjęcie: Nat. Rusinowska | www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

Składniki (porcja dla dwóch osób):

- 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na bardzo cienkie plastry
- sól do smaku (najlepiej różowa himalajska)
- olej roślinny lub oliwa do nasmarowania bakłażanów

Dressing:

- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 duży ząbek czosnku 
- 1/2 łyżeczki grubej soli
- posiekany świeży tymianek + dodatkowo do dekoracji
- 1 suszona mała papryczka chilli, skruszona w palcach
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Do dekoracji: ziarenka wyłuskane z jednego dojrzałego granatu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Pokrojonego bakłażana solimy i smarujemy olejem (posmarowałam każdy plaster kuchennym silikonowym pędzlem; równie dobrze możecie po prostu skropić bakłażana tłuszczem). Plastry rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min - bakłażan powinien wyraźnie się zarumienić. 

Moje bakłażany piekłam w dwóch turach.

Przygotowujemy dressing - na suchej patelni podprażamy nasiona kolendry, przekładamy do moździerza. Dodajemy gruboziarnistą sól i ucieramy. Dodajemy czosnek, ucieramy, aż powstanie gęsta pasta. Przekładamy pastę do miseczki, dodajemy jogurt, chilli i tymianek.

Na talerzu rozkładamy plastry bakłażana, nakładamy kleksa dressingu, posypujemy obficie ziarnami granatu i świeżym tymiankiem. Sałatka najlepsza jest na zimno, kiedy smaki się przegryzą.

 

Nat. Rusinowska - na świat patrzy przez szkło obiektywu. Chodzi z głową w chmurach, łapie ulotności, zachwyca się barwami, fakturami. Kocha stare kamienice i... stare samochody. Lubi odkrywać nowe miejsca. Dać się wciągnąć w wir wydarzeń, ludzi, kolorów, zapachów, smaków. D o ś w i a d c z a ć. Intensywnie, uważnie i świadomie. Tak w podróży, jak i we własnej kuchni. W życiu - podróżnik i niespokojna dusza; w papierach - psycholog; na co dzień - fotograf kulinarny, instruktor fitness i kocia mama :)

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Bakłażan nieźle nadziany

Ten, kto umie i lubi gotować

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Ten, kto umie i lubi gotować

Roladki bakłażanowe

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować