Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Kasza jaglana z granatem

Kasza jaglana z granatem
Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl

Jego ziarenka wyglądają trochę jak koraliki, dlatego właśnie granat bywa ozdobą wielu potraw. Ale ten owoc to nie kwiatek do kożucha! Ma w sobie całe mnóstwo witamin, no i w duecie z kaszą jaglaną smakuje doskonale.

Gwarancja długowieczności, symbol płodności czy lekarstwo na wszelkie rany – to tylko niektóre określenia, które przez wieki nadawane były owocom granatu. Wtedy nikt nawet nie znał słowa „przeciwutleniacze”. To właśnie substancjom eliminującym wolne rodniki granat zawdzięcza część swoich wspaniałych właściwości – między innymi sprawdzone naukowo działanie antyrakowe oraz spowalniające proces starzenia.

Kolejne na liście składu tych wspaniałych owoców są witaminy: A, C, E, B1, B3, B6, a także wapń, potas, żelazo, cynk, miedź oraz selen. Regularnie spożywane owoce mogą pomóc przy uporczywym trądziku, obniżyć poziom cukru we krwi czy też uregulować wysokość ciśnienia tętniczego.

Owoce granatu wyróżniają nie tylko właściwości lecznicze, lecz także jego słodko-cierpki smak, który skutecznie podkręci charakter każdej potrawy. Można sięgać po orzeźwiający sok z owoców granatu, który jest dostępny w wielu delikatesach, warto jednak zwrócić uwagę, czy jest to sok 100% wytworzony tylko i wyłącznie z owoców. Najprostszym sposobem jest jednak jedzenie surowych ziarenek, które znajdziemy pod grubą skórką owocu. By wydobyć ziarenka, wystarczy przygotować miskę oraz drewnianą łyżkę. Po przekrojeniu owocu na pół, trzymając nad miską wnętrzem do dołu uderzać od góry łyżką, aż wszystkie nasionka wypadną. Teraz wystarczy przebrać ziarenka, wyławiając białe błonki (które są gorzkie i niesmaczne), przesypać do pojemniczka i dodawać do codziennej owsianki, koktajlu czy sałatki. Ziarenka przechowujcie w lodówce! 

Moim pomysłem na granat jest dodanie go do ulubionej kaszy jaglanej, którą staram się zjadać na śniadanie przynajmniej raz w tygodniu. Kasza jaglana zawiera dużą ilość białka i węglowodanów złożonych, jedząc ją na śniadanie, mamy więc pewność, że pozostaniemy syci przez długie godziny.

Kasza jaglana z jabłkiem i owocem granatu

Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl

Składniki:

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 5-6 orzechów pekan lub włoskich
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/2 jabłka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ziarenka z 1/3 granatu

Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie wsypać na rozgrzaną patelnię i lekko podprażyć, aż wyparuje z niej płyn. Gdy to nastąpi, wlać na patelnię wodę, sok jabłkowy oraz sól, całość przemieszać i przykryć. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn.

Na drugiej patelni podprażyć na złoto orzechy pekan, zdjąć na talerzyk.

Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i polać sokiem z cytryny (dla smaku i żeby nie ściemniało). Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić jabłka i podsmażać, aż będą złote i lekko zmiękną. Na koniec oprószyć je lekko cynamonem. Ugotowaną do miękkości kaszę wymieszać z jabłkami. Całość posypać orzechami i ziarenkami granatu. 

 

Anna Sudoł – z wykształcenia informatyczka, całym sercem kucharka. Prowadzi bloga Grochem o Garnek, na którym prezentuje wegetariańskie, bardzo często bezglutenowe przepisy. Chce inspirować do zdrowej diety i gotowania w domu.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Zimowy deser cytrynowy

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować