Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier
Zbyt gwałtowne i duże skoki cukru po posiłku mogą prowadzić do cukrzycy. Zdjęcie: shutterstock

Zbyt gwałtowne i duże skoki cukru po posiłku mogą prowadzić do cukrzycy. Czy da się tego uniknąć? Są produkty, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia tej podstępnej choroby. Sprawdźcie, co warto codziennie wrzucać na talerz.

Są produkty, które mogą chronić przed cukrzycą lub zmniejszać u diabetyków poziom cukru. W połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną dają niemal 100-procentową ochronę przed tą podstępną chorobą. Z kolei jeśli jemy produkty z wysokim indeksem glikemicznym, jak np. białe pieczywo czy makaron, a po posiłkach leżymy odłogiem, to gwałtowane skoki cukru mamy jak w banku.

Jeśli dbacie o odpowiednią dietę, to koniecznie regularnie sięgajcie po te produkty, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi:

Imbir ma właściwości obniżające poziom cukru u osób z cukrzycą typu 2 - dowiodły badania irańskich naukowców z Uniwersytetu w Yazd. Uczeni przypuszczają, że imbir hamuje działanie fosfolyrazy - enzymu, który ma wpływ na wzrost poziomu cukru.

Kawa z cynamonem – smaczna i zdrowa, bo jak dowodzą ostatnie doniesienia zarówno kawa, jak i cynamon, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę i poprawiają wyniki poziomu cukru we krwi.

Owsianka – zwiera sporo błonnika. Powoli rozkłada się w organizmie, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków cukru. Oczywiście pod warunkiem, że jej nie dosładzamy.

Brokuły i szpinak – zielone warzywa bez skrobi, z małą zawartością węglowodanów, są idealne dla osób z cukrzycą. W przypadku zdrowych osób zmniejszają ryzyko zachorowania. Sulforafan zawarty w brokułach wzmacnia również naczynia i serce u osób z cukrzycą (badania z University of Warwick).

Gorzka czekolada – jak się okazuje słodkości również mogą sprzyjać obniżaniu poziomu cukru we krwi. Wcale nie trzeba sobie wszystkiego odmawiać. Badania pokazują, że składniki czekolady zmniejszają insulinooporność (to obniżona wrażliwość tkanek i narządów na insulinę przyczynia się do cukrzycy typu 2 i cukrzycy w ciąży). Zawarte w czekoladzie flawonoidy pomagają obniżyć ciśnienie krwi u nadciśnieniowców oraz zmniejszyć poziom złego cholesterolu (badania z Harvardu). Wystarczy zjadać jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Cukrzyca

Indeks chorób

Najpopularniejsze wpisy