Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Kukurydza – kolby smaku

Kukurydza – kolby smaku
Lekko słodkie curry z kukurydzy. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Myślicie, że kukurydza to warzywo? A nie. To zboże o dużych kłosach! Zapomnijcie o puszkowanej. Ta świeża, w kolbach, jest o niebo lepsza i zdrowsza. Zrobimy z niej rewelacyjne curry!

Nazywana jest złotem Ameryki i ma całkiem bogatą i odległą historię - znali ją już Majowie, Aztekowie i Inkowie, a do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego odkryć.

Najczęściej zjadamy ją z dodatkiem masła i soli - ugotowaną, prosto z wody. Tudzież kojarzymy z nieśmiertelnymi sałatkami na każdej domowej imprezie – ot, taka siła przyzwyczajenia z wcale niezamierzchłych czasów.

Tymczasem na świecie kukurydza jest jednym z podstawowych składników codziennej diety. Jako że wytwarza się z niej kaszę, mąkę, skrobię kukurydzianą i płatki, a także tłoczy olej, a nawet wytwarza napoje – znajduje wszechstronne zastosowanie kulinarne. Nie bez przyczyny kaszka kukurydziana (obok ryżowej) jest jednym z pierwszych stałych posiłków podawanych niemowlakom – wszak kukurydza nie zawiera glutenu i bardzo rzadko alergizuje.

Zaglądając w talerze świata, można odnieść słuszne wrażenie, że kukurydza od lat bryluje na salonach. Dość wspomnieć o kukurydzianych tortillach, plackach, racuchach, polencie, zupach, chowder'ach, farszach, dodatkach do mięs, sałatkach, salsach, a na ciastach i ciasteczkach kończąc.

Od siebie dodam jeszcze jedną z moich ulubionych potraw - pyszne, rozgrzewające i lekkie warzywne curry, które chętnie przyrządzam zwłaszcza u schyłku lata i wczesną jesienią, a więc wtedy, gdy czas żegnać się z wysokimi temperaturami na zewnątrz...

Tym razem, jak łatwo się domyślić, bohaterem curry będzie złociutka kukurydza, dzięki której potrawa nabiera przyjemnego, lekko słodkiego smaku.

Dla porządku tylko dodam, że 100 g świeżej kukurydzy zawiera 86 kcal, w 75% składa się ona z wody, zawiera makro- i mikroelementy (zwłaszcza potas, magnez, fosfor, nieco żelaza). Niestety trochę mniej w niej witamin, niemniej znajdziemy w niej nieco wit. A i z grupy B oraz kwasu foliowego.

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki (na 3 porcje):

- 3 kolby świeżej kukurydzy (lub 2 jeśli są bardzo duże)
- 1 patison (żółty lub zielony)
- 1 czerwona papryka
- 3 szalotki lub 1 cebula
- 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (dozuj do smaku)
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
- 500 ml gorącego bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
- 400 g mleczka kokosowego
- garść świeżych listków kolendry
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Szalotki (lub cebulę) drobno posiekaj. Trzymając pionowo w jednej dłoni kolbę kukurydzy, okrój ziarna ostrym nożem. Z papryki i patisona wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paseczki / kostkę.

Rozgrzej w garnku olej, wrzuć szalotkę i na niewielkim ogniu lekko zeszklij (nie pozwól jej zbrązowieć). Dodaj czerwoną pastę curry (jest ostra, dlatego zacznij od jednej łyżeczki, w trakcie gotowania możesz dodać więcej, jeśli będzie potrzeba) – króciutko przesmaż (ok. 15 sek.). Następnie dorzuć soczewicę, patisona i paprykę – wymieszaj, aby pokryły się tłuszczem i duś 1-2 min. Teraz dodaj ziarna kukurydzy i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj ok. 15 min., aż warzywa zmiękną, a soczewica całkowicie się rozpadnie (zagęszczając potrawę).

Wmieszaj mleczko kokosowe i ponownie całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj ze świeżą kolendrą (opcjonalnie możesz podać również z dodatkowymi kawałkami grillowanej kukurydzy).

 

Małgorzata Dzięgielewska - zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia. 


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Bób – przysmak na lipiec

Ten, kto umie i lubi gotować

Tarta z cukinią w roli głównej

Ten, kto umie i lubi gotować

Sezon na borowiki

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować