Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Kurki lubią pizzę

Kurki lubią pizzę
Kurki - smaczny dodatek do letniej pizzy. Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko

Kurki uwielbiamy za słoneczny kolor, wyjątkowy aromat, ale i za to, że pasują niemal do wszystkiego, są wyjątkowo trwałe i rzadko robaczywe. A zatem idziemy na grzybobranie, a potem wyczarujemy orkiszową pizzę pełną kurek! 

Jak większość grzybów, kurki składają się głównie z wody, dlatego też mają niewiele kalorii, nie musimy więc obawiać się ich podczas diety – 100 g świeżych kurek to zaledwie 32 kcal. Składniki odżywcze i witaminy, w które niestety grzyby te nie obfitują, zgromadzone są głównie w kapeluszach. Mimo że nie jest ich wiele, w kurkach znajdziemy witaminy B1, C, E i PP oraz śladowe ilości jodu, fluoru, potasu, wapnia i cynku. 

Najczęściej raczymy się kurkami podsmażonymi na maśle, dodajemy do jajecznicy lub przerabiamy na aromatyczny sos do makaronu. Świetnie łączą się z cebulą i rozmarynem. Zrobimy z nich też wyborną zupę i równie pyszne risotto. Ważne, by nie poddawać ich zbyt długiej obróbce termicznej, tracą wówczas swoją charakterystyczną, chrupką konsystencję i twardnieją.

Kurki wyjątkowo dobrze sprawdzają się też jako dodatek do lekkiej, letniej, białej pizzy. Najlepiej jednak zrezygnujmy z sosu śmietanowego, na rzecz lżejszego - na bazie jogurtu - i przygotujmy ją na pełnoziarnistym orkiszowym spodzie. Bogaty w błonnik orkisz dostarczy bowiem naszym organizmom wartościowego kwasu linolenowego, białka, łatwo przyswajalnego glutenu oraz cynku, miedzi i selenu. A jeśli okrasimy naszą pizzę aromatycznym i niezbyt tłustym kumpiakiem (rodzaj surowej szynki wieprzowej) oraz delikatną mozzarellą, otrzymamy posiłek tyle smaczny, co zdrowy, i niepowodujący wyrzutów sumienia!

Orkiszowa pizza z kurkami

kurki pizza przepis

Letnia pizza z kurkami. Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko

Ciasto:

- 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- gazowana woda mineralna

Sos kurkowy:

- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 duża garść kurek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, parę gałązek rozmarynu
- sól himalajska i młotkowany czarny pieprz do smaku

Dodatki:

- 200 g kurek
- 10 plasterków kumpiaku
- 100 g sera mozzarella
- 50 g sera typu oscypek 

Drożdże łączymy z cukrem, solą i niewielką ilością wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę, oba rodzaje mąki i kolejną porcję wody – taką, by udało się wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. 

Przygotowujemy sos. Kurki, szalotkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę składniki i dusimy przez 10 minut. Dolewamy jogurt, dorzucamy zioła i przyprawy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy rozrzedzić go niewielką ilością wody. Gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut. Studzimy.

Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na kształt koła, podsypując nieco mąką, jeśli przykleja nam się do blatu i wałka, a następnie układamy na rozgrzanej wcześniej blasze lub specjalnym kamieniu do pieczenia pizzy. Rozprowadzamy sos równomiernie po powierzchni ciasta, pozostawiając niewielki rant. Na sosie układamy kawałki serów, a następnie kumpiak i kurki porwane na drobniejsze kawałki. Całość posypujemy natką pietruszki, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.

Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15-20 minut.


Natalia Nowak-Bratek. Dumna i blada krakowianka; kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Botwina – różowa królowa

Ten, kto umie i lubi gotować

Pizza ze szparagami i kozim serem

Ten, kto umie i lubi gotować

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować