Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

No to ładnie!

Lodówka, która myśli za ciebie

Lodówka, która myśli za ciebie
Lodówka OLTU pozwala przechowywać świeże produkty w zgodzie z ich naturą, ale też odzyskuje dla nas energię z chłodzenia! FabioMolinas.com
Lodówka nie kojarzy się z oszczędzaniem. Raczej z nadmierną konsumpcją. OLTU ma jednak szansę zmienić przyzwyczajenia. Na temat oszczędzania i przechowywania.

OLTU to lodówka doskonale zbalansowana – uczy, oszczędza i pozwala lepiej dojrzewać owocom. To projekt dyplomowy z madryckiej szkoły designu. Wyszedł spod ręki pracującego na Półwyspie Iberyjskim włoskiego projektanta Fabia Molinasa, który chciał odpowiedzieć sobie na kilka pytań z zakresu przechowywania żywności (zuch chłopak!). Fabio zastanawiał się, czy owoce i warzywa rzeczywiście najlepiej przechowują się w lodówce. Z wcześniejszej lektury wiemy, że niekoniecznie – obecność jednych gatunków, szczególnie jabłek, wręcz przyspiesza dojrzewanie innych. Co więcej, każdy użytkownik klasycznej lodówki wie, że jej konstrukcja nie jest najbardziej efektywna pod względem wykorzystania energii – tył urządzenia, gdzie niejedno z nas znajdowało zgubionego chomika albo zgubiony kuchenny gadżet, strasznie się nagrzewa.

lodówka

Lodówka służy do przechowywania innego jedzenia niż warzywa i owoce, które nie potrzebują aż tak niskiej temperatury i sąsiedztwa przyspieszających dojrzewanie produktów jabłek, źródło: FabioMolinas.com

Łącząc te dwa problemy, Fabio stworzył OLTU – lodówkę, która wykorzystuje energię powstałą jako efekt uboczny pracy lodówki do chłodzenia warzyw umieszczonych w specjalnych glinianych pojemnikach NA lodówce. Ciepło generowane przez lodówkę kierowane jest do góry, gdzie napotyka podwójne ścianki glinianych naczyń. Woda, która trafia między te warstwy, obniża temperaturę w samych pojemnikach, ale nie w tak wielkim stopniu, jak we wnętrzu samej lodówki.

lodówka

Lodówka z wygodnym systemem przechowywania warzyw i owoców to zbawienie, źródło: FabioMolinas.com

Odseparowane od siebie nawzajem świeże warzywa i owoce dojrzewają też w odpowiednio wolniejszym tempie i nie wywierają na siebie szkodliwego wpływu. W dodatku cała ta operacja nie kosztuje grama dodatkowej energii – lodówka OLTU w całości odprowadza do chłodzenia górnych partii ciepło, które normalnie gromadzi się z tyłu urządzenia. W ten sposób warzywa są nie tylko lepiej, ale i bardziej naturalnie przechowywane, a ładny design i funkcjonalność całości sprawia, że nie musimy zastawiać czy obwieszać połowy kuchni specjalnymi rozwiązaniami, jak to ma miejsce w przypadku systemu segregacji żywności autorstwa Jihyun Ryou.

Mam nadzieję, że lodówka OLTU Fabia Molinasa trafi do powszechnej produkcji! Sama chętnie kupiłabym taki sprzęt.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy

Drugie śniadanie

Agata Michalak