Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Matcha w wersji kolorowej

Matcha w wersji kolorowej
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Zainspirowani modną ostatnio kolorową latte, czyli kawą z mlekiem, do której dodaje się kolorowe barwniki spożywcze, postanowiliśmy poeksperymentować. Zdrowotne aspekty herbaty matcha znamy już chyba wszyscy. Nikogo nie dziwi też picie tego zielonego proszku z mlekiem. Zastąpiliśmy więc zwykłą kawę herbatą matcha, która ma podobne działanie do kofeiny, ale jest dużo zdrowsza.

Dodaliśmy parę składników, które uchodzą za superfoods i wyszła nam energetyczna, zdrowa bomba witaminowa, która postawi Cię na nogi i pobudzi cały organizm do działania!

Jednym z nich są sproszkowane jagody acai. Jagody te mają niezwykłe wartości odżywcze. Opóźniają procesy starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Zawierają antyoksydanty oraz sporo błonnika. Mają dobry wpływ na poprawną pracę serca.

Kolejnym składnikiem jest guarana. Ma działanie pobudzające organizm oraz dobry wpływ na koncentrację i pamięć. Oprócz tego przypisuje jej się cechy bakteriobójcze i grzybobójcze. Podnosi odporność organizmu.

Kurkuma ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające. Zapobiega infekcjom bakteryjnym. Oprócz tego wspomaga pracę mózgu i ma właściwości antynowotworowe.

Spirulina to sproszkowane algi morskie. Jest bogata w białko, aminokwasy i witaminy. Ma działanie oczyszczające. Dodaje energii, wzmacnia układ odpornościowy i trawienny.

Czego chcieć więcej od porannej kawy? Znaczy... porannej matchy!

Kolorowa matcha

matcha zamiast kawy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- łyżeczka herbaty matcha
- 1/3 łyżeczki spiruliny
- 1/3 łyżeczki guarany
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
- 1/3 łyżeczki sproszkowanych jagód acai
- ok. 200-250 ml mleka (może być roślinne)

Przygotowanie:

Aby przygotować napój, zacznij do podgrzania mleka. Jeśli masz maszynkę do spieniania mleka, użyj jej. Następnie do szklanki wrzuć wszystkie pozostałe składniki, zalej mlekiem i wymieszaj. Pij od razu. Jeśli unikasz mleka, zastąp je wodą.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować