Przejdź do treści

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zielona sproszkowana herbata, przyrządzana w rytualny sposób staje się co raz popularniejsza i doceniana za wartości odżywcze. Matcha o podobnym działaniu do kofeiny jest dużo zdrowsza. Skorzystaj z przepisu na kolorową matchę z dodatkiem superfoods.

Dodaliśmy parę składników, które uchodzą za superfoods i wyszła nam energetyczna, zdrowa bomba witaminowa, która postawi cię na nogi i pobudzi cały organizm do działania!

Jednym z nich są sproszkowane jagody acai. Jagody te mają niezwykłe wartości odżywcze. Opóźniają procesy starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Zawierają antyoksydanty oraz sporo błonnika. Mają dobry wpływ na poprawną pracę serca.

Kolejnym składnikiem jest guarana. Ma działanie pobudzające organizm oraz dobry wpływ na koncentrację i pamięć. Oprócz tego przypisuje jej się cechy bakteriobójcze i grzybobójcze. Podnosi odporność organizmu.

Kurkuma ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające. Zapobiega infekcjom bakteryjnym. Oprócz tego wspomaga pracę mózgu i ma właściwości antynowotworowe.

Spirulina to sproszkowane algi morskie. Jest bogata w białko, aminokwasy i witaminy. Ma działanie oczyszczające. Dodaje energii, wzmacnia układ odpornościowy i trawienny.

Czego chcieć więcej od porannej kawy? Znaczy… porannej matchy!

Kolorowa matcha

Zdjęcie: masz.talerz

Kolorowa matcha – składniki:

– łyżeczka herbaty matcha
– 1/3 łyżeczki spiruliny
– 1/3 łyżeczki guarany
– 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
– 1/3 łyżeczki sproszkowanych jagód acai
– ok. 200-250 ml mleka (może być roślinne)

Kolorowa matcha – przygotowanie:

Aby przygotować napój, zacznij do podgrzania mleka. Jeśli masz maszynkę do spieniania mleka, użyj jej. Następnie do szklanki wrzuć wszystkie pozostałe składniki, zalej mlekiem i wymieszaj. Pij od razu. Jeśli unikasz mleka, zastąp je wodą.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: