Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Migdały czy fistaszki - które orzechy są zdrowsze?

Migdały czy fistaszki - które orzechy są zdrowsze?
Czy wszystkie orzechy są jednakowo korzystne dla zdrowia? Zdjęcie: shutterstock

Zjadanie garści orzechów dziennie to dłuższe i zdrowsze życie. Naukowcy sprawdzili, czy popularne fistaszki mają równie korzystne właściwości, co ich bardziej kosztowni krewniacy, jak na przykład migdały czy orzechy makadamia.  

Uwielbiam wszystkie. Ostatnio zaskoczyła mnie opinia, że orzechy zawierają dużo niezdrowego tłuszczu i powodują tycie... I taki pogląd wcale nie jest rzadkością. A jednak wszelkie badania temu zaprzeczają. W rzeczywistości orzechy są superzdrowe dla naszego serca i mają właściwości przeciwnowotworowe! Kilka dużych badań dowiodło, że regularne jedzenie orzechów zmniejsza o 30-50 proc. ryzyko zawału i chorób układu krążenia. W zeszłym roku w naukowym piśmie The New England Journal of Medicine (NEJM) ukazały się wyniki badań sygnalizujące, że osoby które jedzą codziennie garść rozmaitych orzechów mają kilkudziesięciokrotnie mniejsze ryzyko wielu schorzeń, w tym nowotworów. Takich badań jest naprawdę mnóstwo.

Niektórzy zaznaczają jednak, że nie wszystkie orzechy są jednakowo korzystne dla zdrowia. Za najlepsze uważa się m.in. migdały, orzechy włoskie i pekan ze względu na bogactwo zawartych w nich witamin, zdrowych tłuszczy i minerałów. Są one również relatywnie drogie. Jednak ostatnie analizy pokazały, że te tańsze orzechy, w szczególności popularne fistaszki, wcale nie pozostają w tyle pod względem zdrowotnych właściwości.

Publikacja, która ukazała się w naukowym czasopiśmie JAMA Internal Medicine dowiodła, że zjadacze orzeszków ziemnych żyją dłużej niż osoby, które od nich stronią. Duńczycy także odkryli niedawno, że te chrupiące przekąski obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 proc. w ciągu 10 lat. Ale uwaga, ze względu na dużą zawartości soli i niezdrowych tłuszczy trans, laurów nie zebrało masło orzechowe. Z nim zatem ostrożnie…

Codzienna porcja orzechów przyczynia się do dłuższego i zdrowego życia na wiele sposobów – podkreślają autorzy badania w NEJM – po pierwsze pomaga utrzymać niższą wagę, odpowiedni poziom cukru we krwi, wspomaga spokojny sen, poprawia pamięć i odporność. Ponadto orzeszki poprawiają wyniki cholesterolu: zmniejszają stężenie złego i podwyższają ilość dobrego cholesterolu HDL. 

Pamiętajmy jednak, że orzechy ziemne to jeden z najgroźniejszych alergenów. Dlatego eksperci zalecają, żeby nie podawać ich w dużej ilości małym dzieciom, zwłaszcza jeśli jedzą je po raz pierwszy. Na alergie wywołane przez orzechy arachidowe narażone są szczególnie dzieci, których przynajmniej jeden z rodziców również ich nie toleruje. Jeśli nie ma przeciwwskazań, codziennie powinny stanowić skład naszej diety.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Quinoa z kremem orzechowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy