Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Mała, czerwona i naprawdę kwaśna. Taka jest właśnie żurawina. To jeden z najzdrowszych dla nas owoców, ale jednak wciąż nie tak popularny jak na to zasługuje.

Owoce żurawiny to prawdziwe bomby witaminowe. Znajdziemy w nich pokaźne ilości witaminy C, a także witaminy B1, B2, B6 oraz E. Poza tym są źródłem błonnika oraz, między innymi, potasu, żelaza i wapnia. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym żurawina jest powszechnie stosowana w walce z infekcjami układu moczowego. Ponadto bogata jest w przeciwutleniacze, więc jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Warto także włączyć ją do diet odchudzających, gdyż pomaga oczyścić organizm z toksyn i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Żurawina często ląduje na talerzu w postaci dodatku do mięs. Bardzo dobrze czuje się też w towarzystwie serów, a w duecie z camembertem to prawdziwa klasyka. Właśnie to połączenie chcę wam dzisiaj zaproponować. Minipizze z kwaskowatą żurawiną, delikatnym camembertem i aromatycznym rozmarynem to doskonały i ciekawy sposób na te zdrowe owoce.

Minipizze z żurawiną i camembertem

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki pszennej,
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- ½ łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 ml ciepłej wod
y.

Dodatki:

- 200 g świeżej żurawiny,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki miodu,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 150 g sera camembert.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Łączymy ze sobą obie mąki. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy oliwę i mieszamy. Powoli wlewamy ciepłą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już zwarte, wyrabiamy je ok. 3-4 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie żurawiny. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy ocet balsamiczny. Umytą żurawinę dodajemy na patelnię do zeszklonej cebuli. Polewamy miodem i smażymy na średnim ogniu aż zmięknie i rozpadnie się. Dodajemy listki rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 małych kawałków. Z każdego robimy placek o grubości ok. 0,5 cm. Można też zrobić jedną dużą pizzę. Podpiekamy spody przez 6-7 minut. Wykładamy na nie żurawinę. Camembert kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Pieczemy jeszcze 4-5 minut, aż ser się rozpuści. 

 


Gosia Łaniak -absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować