Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

No to ładnie!

Miodek ze Skandynawii

Za sukces designerskich produktów żywnościowych coraz częściej – oprócz słusznej idei – odpowiadają piękne opakowania i fajne historie, które za nimi stoją. Urzeczeni jedną z nich przedstawiamy miód Helt prosto z Aarhus w Danii.

Ten produkt, a właściwie cała gama produktów, to efekt miłości. Nie tylko miłości do natury i pszczół, ale też całkiem dosłownie – do miłości mężczyzny do kobiety, która sprawiła, że niejaki Anthony Lee opuścił Wyspy Brytyjskie i udał się do Aarhus, by dołączyć do swojej ukochanej. Ponieważ nie panował wtedy zupełnie nad miejscowym językiem, po kilku miesiącach rozkminek postanowił zająć się na miejscu czymś, co i tak kochał, a co nie wymagało porozumiewania się płynną duńszczyzną. Otóż zatrudnił się jako pszczelarz w dużej komercyjnej firmie produkującej miód z zamiarem nauczenia się tam jak najwięcej.

Jak wymyślił, tak i zrobił – przepracował w pszczelim molochu trzy lata, ucząc się zwyczajów skrzydlatych mieszkańców uli i specyfiki lokalnej flory, nabierając przekonania, że nie ma na duńskim rynku produktu, który oddawał by sprawiedliwość jakości poszczególnych surowców i pszczelej pracy. Odkrył bowiem, że łagodna duńska zima ma na miód bardzo dobry wpływ…

Efekty swoich długotrwałych eksperymentów z mieszaniem rozmaitych składników i zgłębiania niezliczonych lektur Anthony zamknął ostatecznie w serii miodów Helt.

Źródło: Facebook.com

Te dzielą się na smaki w zależności od:
roślin, z których pochodzą – np. wrzosu,

Źródło: HeltHoney.dk

przypraw i owoców, których użyto do ich wyprodukowania – np. imbiru lub malin,

Źródło: HeltHoney.dk

albo okoliczności wzrastania roślin i momentu zebrania pyłków kwiatowych – wiosna czy późne lato.

Źródło: Facebook marki Helt

Zwieńczeniem tej twórczej akcji było zaangażowanie znanego kopenhaskiego Studia Arhoj do stworzenia projektów opakowań, urzekających tak, jak ich zawartość.

Jeśli chcielibyście kupić miód o którymś zaskakujących smaków: popularnych w Skandynawii owoców krzaku szakłaka, spadzi zebranej na czubkach drzew w okolicach ogrodu botanicznego w Aaarhus

(pośrodku), źródło: Facebook.com

czy lukrecji, musicie albo udać się do Danii, albo opanować obsługę duńskiego sklepu internetowego Blok 18, w którym pojedyncze warianty kupicie po 69 koron (ok 37 zł), a zestaw trzech słoiczków (na zdjęciu powyżej) – za 199 koron (ok 110 zł).

Piękne, zdrowe, starannie, slow-foodowo wręcz wyprodukowane i niebanalnie wymyślone – za przykładem miodów Helt powinni iść wszyscy mali wy- i przetwórcy!

Tagi: ekologia, design

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Matek zapytał(a) 17 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Miodek ze Skandynawii
Miód jak miód, chociaż nie powiem, niektórych tych smakowych chętnie bym spróbowałbym. Najbardziej podoba mi się jednak ich opakowanie. Super!
Ewelindos zapytał(a) 15 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Miodek ze Skandynawii
Polacy nie gęsi swój miód mają ;)! Bardzo żałuje, że produkt, który promował naszą prezydencję w UE (miód i mleko) nie wszedł do masowej produkcji. http://pl2011.eu/sites/default/files/stories_images/mleko_i_miod_0.jpg?1324027218 Ładne, estetyczne opakowanie i made in Poland :)
omi odpowiedział(a) 18 czerwca 2013
Popieram i też żałuję. Wszyscy chwalą zagraniczne miody, a polscy bartnicy już od dawna eksperymentują z najbardziej nawet egzotycznymi smakami.

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy