Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Morelowe batoniki mocy

Morelowe batoniki mocy
Zdjęcie: erVegan
Nie masz czasu na pożywne śniadanie? Nie wiesz, co przekąsić na mieście tak, aby było zdrowo? Brakuje ci energii w ciągu dnia i sięgasz po słodycze? To idealny moment, aby zrobić morelowe batoniki mocy, które porządnie cię doładują nawet w twój najgorszy dzień!

Batoniki bazują na pełnoziarnistych płatkach owsianych oraz orzechach, ziarnach i suszonych owocach, więc zawierają dużo złożonych węglowodanów, ale także białka. Są sycące, można zawsze wrzucić je do torby na „czarną godzinę”, spakować dziecku do śniadaniówki, schrupać na drugie śniadanie. I smakują naprawdę świetnie!

Morelowe batoniki mocy

Zdjęcie: erVegan

Składniki (na około 10 sztuk):

- 1 szklanka górskich płatków owsianych
- 1 szklanka purée z banana (około 2 średnie sztuki)
- około 1½ szklanki orzechów nerkowca i ziaren słonecznika łącznie
- ¾ szklanki suszonych moreli
- 2 łyżki syropu klonowego (lub więcej)
- 1 łyżeczka imbiru
- odrobina ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Płatki owsiane przełóż do naczynia malaksera i nieco je zmiksuj – jednak uważaj, aby nie był to drobny pył. Banany ugnieć widelcem na gładkie purée i dodaj do gładkiej masy syrop klonowy.

Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika drobno posiekaj i przełóż do miski z płatkami owsianymi. Dodaj przyprawy i sól. Masę bananową dodaj do suchych składników i porządnie wymieszaj, dodając drobno posiekane morele. Odstaw na kilka minut i rozgrzej piekarnik do około 180°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż całą masę i ugnieć ją zwilżonymi dłońmi na płaski prostokątny placek o grubości około 1,5 cm. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż zacznie się złocić. Pod koniec możesz włączyć termoobieg, aby lekko się przypiekły i były chrupiące.

Tak upieczoną masę pokrój na pojedyncze batoniki i przechowuj do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku, najlepiej w lodówce.

 

Eryk Wałkowicz – stuprocentowy roślinożerca i wielbiciel kuchni wegańskiej. Zwariowany student dietetyki i autor bloga erVegan, na którym rozwija swoje kulinarno-dietetyczne pasje pokazując, że dieta roślinna jest smakowita i pełna niespodzianek, nawet z punktu widzenia faceta!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować

Fasola - idealna na... budyń!

Ten, kto umie i lubi gotować