Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Niedożywienie - zaskoczy cię jego nowe oblicze!

Niedożywienie - zaskoczy cię jego nowe oblicze!
Zdjęcie: shutterstock
Jedna na trzy osoby na świecie jest niedożywiona. Nie, nie, wcale nie mówimy o biednych, głodujących afrykańskich dzieciach. Wiele niedożywionych osób nie może narzekać na pusty brzuch. Przeciwnie. Problem coraz bardziej dotyczy osób z nadwagą i otyłością! Poznajcie wyniki najnowszego raportu.

Niedożywienie kojarzy nam się oczywiście z biedą, głodem, ubogimi regionami świata. W rzeczywistości jednak niedożywienie coraz częściej dotyka mieszkańców krajów rozwiniętych, wcale nie zabiedzonych, chudych czy głodnych. Do zaskakujących (a może i łatwych do przewidzenia?) wniosków dochodzą autorzy najnowszego dokumentu Global Nutrition Report 2016 (wydanego przez International Food Policy Research Institute).

Jedna na trzy osoby na świecie jest niedożywiona – wynika z raportu. Jednak, jak twierdzą autorzy, niedożywienie nabiera nowego znaczenia. Manifestuje się nie tylko przez niski wzrost i wagę, ale również przez nadwagę i otyłość, niedobór pierwiastków i witamin (np. żelaza, kwasu foliowego, witaminy A, cynku, jodu) oraz choroby takie jak cukrzyca, choroby serca i niektóre nowotwory. Okazuje się, że 44 proc. państw boryka się jednocześnie z nasilonym problemem otyłości i niedożywienia. To mówi samo za siebie.

Brak zróżnicowanej diety, unikanie warzyw i owoców, jedzenie mocno przetworzonych produktów, nadmiar cukru to tylko niektóre elementy układanki, które mogą skutkować niedożywieniem. Jak dowodzi raport, niedożywieniu towarzyszy często wysokie stężenie glukozy, sodu i cholesterolu we krwi. Trudno wierzyć, że złe nawyki żywieniowe nie mają tu większego znaczenia. 

Warto poznać taki aspekt niedożywienia, pamiętając o własnej diecie i o tym, jakie konsekwencje niosą codzienne wybory. Z pewnością zrównoważona dieta, bogata w owoce i warzywa, to dobry krok do poprawy tego stanu. Oprócz tego raport stawia inne cele, między innymi: obniżenie przypadków anemii wśród kobiet w wieku reprodukcyjnym o 50 proc., promowanie karmienia piersią, zapobieganie niskiej masie urodzeniowej noworodków, zahamowanie nadwagi u dzieci.

Przy okazji przypominamy, że powinniśmy regularnie się badać, sprawdzać poziom ważnych pierwiastków oraz to, czy nie mamy przypadkiem anemii. A przede wszystkim zadbajmy o siebie kompleksowo, np. z naszymi krokami do zdrowia przygotowanymi przez ekspertki.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy