Przejdź do treści

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu! Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Skóra sucha, rogowaciejąca, łuszcząca się albo po prostu taka, która łatwo ulega uszkodzeniom, zawsze potrzebuje nawilżenia i odpowiedniej pielęgnacji. Zamiast jednak szukać rozwiązań na półkach w drogerii, swoje kroki skieruj… do kuchni! Przedstawiamy fragment książki „Dieta dla urody” autorstwa dietetyczki Agaty Lewandowskiej.

Skóra sucha i rogowaciejąca

Jeśli twoja skóra jest przesuszona, krucha, łatwo ulega uszkodzeniom albo się łuszczy, w pierwszej kolejności zastanów się, czy problem nie tkwi w niedostatecznym nawodnieniu. Wiotka, szara, przesuszona cera jest charakterystyczna także dla osób, które spożywają dużo napojów z kofeiną (kawy, herbaty, napojów energetyzujących) lub często piją alkohol.

Problemem może być również niewystarczające spożycie tłuszczu. Zdarza się to przy długotrwałym stosowaniu kuracji odchudzających, kiedy unikasz tłuszczu, bo boisz się przytyć, lub przebywasz na diecie terapeutycznej ograniczającej tłuszcz (np. diecie miażdżycowej). W każdym z tych przypadków warto pamiętać, że tłuszcze, oprócz dostarczania energii, pełnią ważne funkcje w organizmie, więc całkowite wykluczenie ich z jadłospisu nie jest wskazane. Także osoby, które ograniczają tłuszcze zwierzęce – np. z powodu wysokiego poziomu cholesterolu – powinny sobie dostarczać NNKT pochodzące z tłuszczów roślinnych i ryb.

Przyczyną suchości, łuszczenia się i rogowacenia skóry bywają niedobory pokarmowe. Może ci brakować np. witaminy A, E lub biotyny. Zastanów się, czy przypadkiem nie spożywasz tych produktów zbyt rzadko.

Kluczem do makijażu jest znajomość potrzeb swojej skóry - mówi Monika Harwas-Drzymulska

Przepisy na suchą skórę

Kanapki z pastą buraczkową [1 porcja]

Składniki:

  • 1 burak ugotowany lub upieczony w łupinie,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • łyżka oliwy,
  • świeży lub suszony tymianek oraz pieprz do smaku,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego.

Przygotowanie:

  1. Buraka obierz i pokrój na małe kawałki.
  2. Włóż do rozdrabniacza i zmiksuj z pokruszonymi orzechami oraz oliwą.
  3. Dopraw do smaku i rozsmaruj na chlebie.

Kokosowa marchewka z groszkiem [1 porcja]

Składniki:

  • duża marchewka,
  • kilka łyżek mrożonego groszku,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • szczypta mielonej kolendry lub kuminu,
  • odrobina soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wraz z groszkiem włóż do parowaru (lub nakładki na garnek do gotowania na parze) i gotuj około 15 minut.
  3. Po ugotowaniu przełóż do miseczki, wymieszaj z olejem kokosowym i przyprawami.
  4. Podawaj posypaną migdałami.

To tradycyjne danie w nowej odsłonie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Może też stanowić osobną przekąskę.

Pieczone warzywa z aromatycznym sosem [2 porcje]

Składniki:

  • 400–500 g mieszanych warzyw (np. marchew, pietruszka, papryka, seler, cebula, cukinia, dynia piżmowa, bataty),
  • mielona papryka (słodka i ostra),
  • olej rzepakowy.

Sos:

  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki masła orzechowego bez cukru,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1–2 łyżeczki miodu dobrej jakości,
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego (możesz pominąć),
  • przegotowana woda.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, osusz i oczyść, jeśli to konieczne.
  2. Pokrój je na małe kawałki, nasmaruj niewielką ilością oleju i oprósz przyprawami (najlepiej włożyć wszystko do miski i dobrze wymieszać ręcznie).
  3. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15–25 minut (zależnie od rodzaju wybranych warzyw).
  4. W międzyczasie zmiksuj blenderem pozostałe składniki, dodając tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Jeśli twój blender nie poradzi sobie z orzechami, posiekaj je, pokrusz lub zmiel i dodaj do gotowego sosu.
  5. Gorące warzywa podawaj z aromatycznym sosem orzechowym.

Olej sezamowy możesz zastąpić łyżeczką sezamowej pasty tahini.

 

Hello Zdrowie jest patronem medialnym książki „Dieta dla urody” Agaty Lewandowskiej.

Dieta dla urody Agaty Lewandowskiej / mat. pras.

alt=”” width=”850″ height=”850″ />

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: