Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jest moc!

Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz

Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz
Organizm od razu wykorzystuje olej kokosowy jako źródło energii. Zdjęcie: shutterstock
Na niektórych wyspach kokos i ryby to podstawowe pożywienie. W tych miejscach olej kokosowy uznawany jest za lekarstwo, a palma kokosowa za „drzewo życia”. Jak jest u nas?

Na samym początku trochę mądrości. Zaczniemy od przedstawienia badania, które zostało przeprowadzone na dwóch egzotycznych wyspach Pacyfiku. Orzech kokosowy stanowi tam główne źródło pożywienia, a dzienne zapotrzebowanie kaloryczne tamtejszych mieszkańców aż w 60% pochodzi z tłuszczy. Dokładnie z oleju kokosowego. Jak się mają? Okazuje się, że świetnie. Mimo że zjadają oni tak duże ilości tłuszczu nasyconego, nie występują u nich choroby typu: cukrzyca, zwyrodnienia, choroby serca czy nowotwory. Nie cierpią na schorzenia, które są wszechobecne w świecie, w którym jesteśmy zasypywania produktami „beztłuszczowymi” lub „niskotłuszczowymi”.

Wiele osób uważa, że olej kokosowy jest szkodliwy dla serca. Takie osoby powinny uzupełnić swoją wiedzę, sięgając po takie pozycje jak: Cud oleju kokosowego czy Kokos naturalny antybiotyk. W obu książkach autorzy przedstawiają liczne dowody na zdrowotne właściwości oleju kokosowego.

My się pod tym podpisujemy! Olej kokosowy jest jednym z najbardziej odżywczych produktów, który jest przez nasz organizm inaczej metabolizowany niż tłuszcz zwierzęcy czy inne oleje roślinne. Krótko mówiąc – nasz organizm od razu wykorzystuje go jako źródło energii. Nie zalega w ciele i nie blokuje tętnic (jak uważa wciąż wiele osób). Dzięki tej funkcji mamy więcej energii do funkcjonowania, czujemy się dłużej najedzeni, a mimo to nasza przemiana materii przyśpiesza. Dodatkowo jest to tłuszcz MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe), który ma właściwości zdrowotne.

Wystarczy samodzielnie przeprowadzić domowe doświadczenie, zamieniając zwykłą oliwę z oliwek na olej kokosowy. Spożywać go jako dodatek do potraw i obserwować swoje samopoczucie. A przy odpowiednio dobranej kaloryczności - również utratę kilogramów. Dacie się namówić?


Czytaj więcej:

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego
Olej kokosowy - kosmetyk, lek i suplement

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

O co chodzi z tą pszenicą?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Najpopularniejsze wpisy

Zgrabna pupa – ćwiczenia na pośladki

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Jak pozbyć się oponki z brzucha?

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Kiedy bolą lędźwie

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał