Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1

Pełne ziarno – wybierz najlepsze metodą 10:1
Zdjęcie: shutterstock

Nie będę się tu rozwodzić o zaletach produktów pełnoziarnistych, na ten temat znajdziecie wszędzie mnóstwo informacji. Problem w tym, że nie wszystkie są najlepszej jakości. Aby wybrać prawdziwe, najzdrowsze pełne ziarno, skorzystajcie z metody 10:1. Jest banalnie prosta!

Polska Federacja Producentów Żywności zaleca, aby wybierać takie artykuły, które w pierwszej kolejności na etykiecie wymieniają składniki pełnoziarniste, np. pełne ziarno owsa, dziki ryż, ryż pełnoziarnisty, mąka pełnoziarnista, i aby nie sugerować się kolorem – ten może być wynikiem dodania melasy lub karmelu. Dietetycy zalecają, aby unikać produktów, które są dodatkowo dosładzane. Te zasady są bardzo ważne. Ale duże znaczenie ma też zawartość błonnika w produkcie. Im go więcej, tym lepiej. Nie wszystkie jednak produkty pod tym względem spełniają najlepsze kryteria.

Metoda 10:1, czyli proporcja węglowodanów i błonnika, oznacza, że na etykiecie na każde 10 g węglowodanów powinien przypadać co najmniej 1 g błonnika. Taka proporcja pochodzi z rekomendacji specjalistów z Harvard School of Public Health i sugeruje, że faktycznie mamy do czynienia z produktem z nieprzetworzonego ziarna. Przebadali oni 545 różnych artykułów i zauważyli, że te, które mają większą zawartość błonnika w stosunku do węglowodanów, zazwyczaj mają również mniej dodanego cukru, sodu i tłuszczy trans. Mówiłam, że banalnie proste?

Drobna przestroga na koniec: z błonnikiem, wbrew niektórym opiniom, nie można też przesadzać. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to 20-40 g – podaje Światowa Organizacja Zdrowia. Nadmiar błonnika może prowadzić do dolegliwości brzusznych, a także niedoborów. Wysokobłonnikowa dieta jest niewskazana w przypadku osób z wrzodami żołądka, dwunastnicy, stanami zapalnymi dróg pokarmowych i trawiennych oraz z niedoborami składników pokarmowych i minerałów.  


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy