Przejdź do treści

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nie ma na świecie niczego, co zastąpiłoby smak i zapach grzybów. Tym razem stawiamy na pieczarki. Ale nie zatapiamy ich w zupie ani nawet nie pochłaniamy na pizzy. Będą gwiazdorzyć w burgerze portobello!

Pieczarki hoduje się w wielkich chłodniach. Tylko szczęściarze mogą znaleźć prawdziwą pieczarkę, na łąkach dalekich od miastowej aglomeracji. Pieczarka występuje pod wieloma nazwami: bedłka pieczarka, pieczarka ogrodowa, prawdziwa polna lub zwyczajna. To tak zwana odmiana biała.

Jednak na białych odmianach rodzina pieczarek się nie kończy. Na zachodzie o wiele bardziej popularne stają się odmiany brunatne o większych, cięższych kapeluszach pokrytych brązową skórką Ich smak jest głębszy i bardziej wyrazisty. Najsmaczniejszą pieczarką jest odmiana portobello/portobella. Te pieczarki są największe, ich kapelusze osiągają wielkość nawet do 12 centymetrów.

Pomimo tego, że grzyby w 80-90% składają się wody, zawierają sporo witamin i są obfite w mikroelementy. Pieczarki zawierają białko bogate w niemal wszystkie aminokwasy oraz specyficzny błonnik – chitynę. Chityna sprawia, że dla niektórych grzyby bywają ciężkostrawne. Pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu. Zawierają też jod i witaminy z grupy B, kwas foliowy, zalecany osobom cierpiącym na anemię, witaminę PP, A, witaminę D i niewielką ilość witaminy C.

Do przygotowania grzybowych burgerów potrzebujesz duże kapelusze grzybów. Możesz użyć pieczarki zwyczajnej, brunatnej, ale jeśli uda ci się zdobyć odmianę portobello, polecam!

Burger portobello

Zdjęcie: Alicja Rokicka | [link id="109"]Wegan[/link] Nerd

Składniki:

– 4 kapelusze dużej pieczarki portobello
– 6 łyżek sosu sojowego
– 2 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 małej cebuli
– czerwona papryczka chili
bakłażan
– sałata rzymska
– parę listków świeżej kolendry
– kalarepa
pomidor
– ulubione pieczywo

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj sos sojowy i oliwę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Dodaj do marynaty. Na koniec dodaj posiekaną chili. Tak przygotowaną i wymieszaną marynatą przy pomocy pędzelka spożywczego omaluj kapelusze grzybów, a następnie przełóż je do miski po marynacie. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.

Bakłażana umyj i pokrój na cienkie podłużne kawałki. Posól i odstaw na 20 minut, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Zarówno bakłażana, jak i kapelusze grzybów, grilluj lub piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.

Przygotuj pieczywo i dodatki. Bułkę lub kromki ulubionego chleba podgrzej w piekarniku lub na grillu. Niech nabiorą temperatury. Wewnętrzne części skrop oliwą z oliwek. Kalarepę obierz i potnij na cienkie talary, pomidora w plastry. Wszystkie składniki układaj piętrowo, na czubku udekoruj gałązką kolendry.


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: