Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pieczemy gruszki słodko-słone!

Pieczemy gruszki słodko-słone!
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Pieczone gruszki ze słonym serem kozim, rozmarynem, orzechami i słodkim miodem to ani deser, ani do końca wytrawne danie. Taka przekąska świetnie sprawdzi się więc i jako przystawka, i jako drugie śniadanie albo kolacja.

To doskonały czas dla gruszek. Sezon na nie aktualnie trwa, dlatego właśnie teraz warto po nie sięgać. Owoce te są źródłem m.in. kwasu foliowego, witaminy D, E, K i C. Oprócz tego zawierają potas, bor, magnez i miedź. Poza tym są bogate w antyoksydanty i błonnik. Oznacza to, że opóźniają procesy starzenia i wypełniają żołądek. Dają uczucie sytości i regulują pracę jelit. Częste jedzenie gruszek obniża ciśnienie krwi, a ponieważ owoce te mają wysoką zawartość żelaza, przeciwdziała anemii. Gruszki mają dobry wpływ na pracę mózgu oraz wzmacniają koncentrację. Działają też moczopędnie i oczyszczające organizm. Ciekawostką jest, że są dosyć kaloryczne, ale mają niski indeks glikemiczny. Jedzenie ich poleca się osobom zmagającym się z migreną.

Co może być smaczniejszego od gorącej, miękkiej, rozpływającej się gruszki z serem, chrupiącymi orzechami,ze słodkim miodowym akcentem? My uwielbiamy takie połączenia!

Pieczone gruszki słodko-słone

przepis-na-pieczone-gruszki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- 3 dojrzałe gruszki
- ok. 3-4 łyżki miodu
- łyżka igiełek rozmarynu
- ok. 5-6 czubatych łyżek rolady sera koziego
- garść ulubionych orzechów
- porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Gruszki umyj, osusz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne i w powstałe wgłębienia włóż ser. Gruszki ułóż w naczyniu do pieczenia. Rozmaryn rozetrzyj w dłoniach i posyp nim owoce. Orzechy posiekaj na większe kawałki i rozsyp na gruszki, całość skrop miodem. Posyp gałką. Piecz ok. 15-20 minut, aż gruszki zmiękną, a ser się rozpuści i zarumieni. Jedz gorące. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Sałatka owsiana z gruszką i kurczakiem

Ten, kto umie i lubi gotować

Razowe galette z gruszkami

Ten, kto umie i lubi gotować

Gruszkowe brownie bez pieczenia

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować