Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym
Zdjęcie: erVegan
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory! Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.

W daniu, które dzisiaj proponuję, połączymy niskokalorycznego kalafiora z aromatycznymi pomidorami malinowymi i pełną białka i zdrowych węglowodanów ciecierzycą. To danie nie tylko pyszne i proste do przygotowania, ale w sezonie bardzo tanie – główka kalafiora i kilka pomidorów malinowych są teraz tańsze niż kiedykolwiek. Taki posiłek możecie przygotować dosłownie w 20 minut – warzywa wystarczy włożyć do piekarnika, a po kilku chwilach wyciągacie blachę pełną sycącego jedzenia.

Zapiekany kalafior pod pomidorowym sosem z ciecierzycą 

Zdjęcie: erVegan

Składniki na 2-3 porcje:

- 1 średnia główka kalafiora
- 5-6 średnich pomidorów malinowych
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ze słoika)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry lub kuminu (kminu rzymskiego)
- kilka szczypt soli i świeżo mielonego pieprzu
- świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji

Kalafiora umyj i podziel go na mniejsze części, na pojedyncze kąski. Pomidory pokrój i wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i syropem klonowym zmiksuj ręcznym blenderem albo po prostu mocno ugnieć widelcem. Możesz zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków.

Piekarnik nagrzej do 220°C, a na blachę lub naczynie żaroodporne (najlepiej odrobinę natarte olejem) wyłóż kalafiora i rozsyp na nim równomiernie ciecierzycę. Wszystko zalej rozdrobnionymi pomidorami z czosnkiem i oliwą. Lekko wymieszaj, obsyp przyprawami i włóż do piekarnika.

Piecz całość, aż kalafior zacznie przypalać się z wierzchu, a pomidorowy sos odparuje i zgęstnieje. Posyp posiekaną pietruszką i podawaj z ulubioną kaszą, ryżem lub w świeżej sałatce.

 

 

Eryk Wałkowicz – stuprocentowy roślinożerca i wielbiciel kuchni wegańskiej. Zwariowany student dietetyki i autor bloga erVegan, na którym rozwija swoje kulinarno-dietetyczne pasje pokazując, że dieta roślinna jest smakowita i pełna niespodzianek, nawet z punktu widzenia faceta!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Mati Leszczyńska zapytał(a) 1 września 2016
Pytanie dotyczy artykułu Pieczony kalafior w sosie pomidorowym
Jak długo w piecu? dziś zrobiłam i chyba za krótko :( bliżej 1h czy 1,5h? Pls daj znać

Polecane wpisy

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować