Przejdź do treści

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Rawpixel.com, fot Jakub Kapusnak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mirabelka, herman, renkloda, prezydent, węgierka… Śliwki to mnóstwo odmian, mnóstwo witamin i mnóstwo możliwości. Połączymy je z kaszą jaglaną i zapieczemy pod kołderką z migdałów. Zdrowiej być nie może!

Śliwki to niezwykle zdrowy przysmak. Zawierają bardzo dużo antyutleniaczy, które hamują procesy starzenia. Mają polifenole, dużo witaminy C i K, a także E, które uszczelniają naczynia krwionośne i regulują proces krzepnięcia krwi, co wpływa korzystnie na wygląd skóry. Działają antymiażdżycowo, obniżając cholesterol, a także świetnie wpływają na przemianę materii, wspomagając odchudzanie i wspierając utrzymanie szczupłej sylwetki. Zapobiegają także nowotworowi jelita grubego – to także zasługa dużej ilości pektyn, które są składnikiem błonnika. Wszystko wieńczą składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, fosfor czy magnez. A na deser witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy.

Zamiast standardowo wrzucać śliwkę w kompot, spróbujmy z niej wyczarować coś nieco bardziej wyrafinowanego. Moja propozycja to bezglutenowe danie, słodzone naturalnymi słodzikami, które świetnie nada się na śniadanie lub zdrowy deser. Słodkie śliwki połączyłam z wyrazistymi orzechami włoskimi i delikatną kaszą jaglaną ugotowaną w soku jabłkowym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wszystko zapiekłam pod chrupiącą migdałową kołderką.

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami i orzechami

Zdjęcie: Magdalena Cielenga-Wiaterek | www.zielenina.blogspot.com

Składniki (na 4 porcje):

– 1 szklanka kaszy jaglanej,
– ½ łyżeczki cynamonu,
– ¼ łyżeczki imbiru,
– ¼ łyżeczki kurkumy,
– 2 szklanki soku jabłkowego, możliwie niesłodzonego i niepasteryzowanego,
– 1/2 szklanki orzechów włoskich (objętość bez łupinek),
– 250-300 g dowolnych śliwek,
– 2 łyżki stewii lub ksylitolu,
– 8 łyżek płatków migdałowych,
– 2 łyżki masła lub oleju roślinnego,
– 4 łyżki płynnego miodu dobrej jakości.

Kaszę płuczemy i przelewamy wrzątkiem, aby straciła ewentualną goryczkę. Śliwki myjemy, drylujemy kroimy na ćwiartki.

Kaszę zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy przyprawy i stewię lub ksylitol. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy do miękkości pod przykryciem – około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli jest potrzeba, uzupełniamy płyn lub po ugotowaniu odcedzamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4 naczynia do zapiekania o średnicy 10 cm lub jedno duże natłuszczamy masłem lub olejem.

W misce łączymy ugotowaną kaszę z orzechami, nakładamy do foremek, wyrównujemy wierzch. Układamy na niej ćwiartki śliwek, które posypujemy płatkami migdałowymi (2 łyżki na porcję). Zapiekamy ok. 20-25 minut, aż śliwki się upieką, a płatki ładnie zrumienią. Podajemy lekko przestudzone, polane miodem, jeżeli mamy ochotę na dodatkową słodycz.

 


Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka wegetariańskiego bloga kulinarnego Zielenina. Propaguje zdrowy i ekologiczny styl życia, prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, a także pokazy kulinarne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: