Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Placuszki z… kiszonych ogórków

Placuszki z… kiszonych ogórków
Ogórki kiszone w zaskakującej odsłonie. Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Jakkolwiek zaskakująco to brzmi – da się je zrobić. Zanim pojawią się nowalijki, kiszonki rządzą! W tej formie, z dodatkiem łososia i limonkowego serka, ogórki kiszone onieśmielają smakiem.

Kiszenie pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych pierowtnie zawartych w warzywach. Ogórki kiszone zawierają więcej witaminy C niż surowe. Jedząc ogórki kiszone, zwalczamy infekcje, poprawiamy koncentrację i pracę układu nerwowego (witaminy z grupy B), przyspieszamy przemianę materii, usuwamy nadmiar wody z organizmu. Ogórki wpływają również na piękne włosy, skórę i paznokcie, zawierają sporo błonnika i potrafią uratować rano po hucznej imprezie. Nic tylko kisić!

A co można z nich ciekawego zrobić w kuchni? Nie tylko ugotować słynną zupę czy ozdobić kanapkę, możliwości jest znacznie więcej. Postanowiłam zainspirować się warzywnymi blinami i potraktować ogórki jak cukinię. Starłam je na tarce na placuszki. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą i kilka ciekawych składników podkreślających ich smak: kurkumę, chilli, czosnek i koperek. Placuszki serwowałam z limonkowym serkiem oraz plastrami wędzonego łososia. Moim zdaniem smakują jeszcze lepiej niż w klasycznej wersji z cukinią. Sprawdźcie!

Pełnoziarniste placuszki z ogórkow kiszonych 

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Składniki na placuszki:

- 500 g ogórków kiszonych
- jajko
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka posiekanej papryczki
- chilli ½ łyżeczki kurkumy
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia (np. rzepakowy)

Limonkowy serek:

- 250 g serka twarogowego
- łyżka jogurtu naturalnego
- sok z 1 limonki
- łyżeczka skórki z limonki
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- ½ łyżeczki miodu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 małe ogórki kiszone
- sól, pieprz

Dodatkowo do podania:

- plastry wędzonego łososia
- koperek
- plasterki ogórków kiszonych
- plasterki chilli

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy w misie z sokiem. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy koperek, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy masę do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, ale nie lejące. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka lub dosypujemy mąkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po łyżce masy, którą delikatnie spłaszczamy. Smażymy po ok. 2 minuty na stronę. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

W międzyczasie serek łączymy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki, chilli, koperkiem, miodem i startymi na drobnej tarce ogórkami kiszonymi. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.

Placuszki podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem limonkowego serka, z plastrami wędzonego łososia, koperkiem, chilli i plasterkami ogórków.

 

Tosia Kolo – w wieku 10 lat upiekła pizzę i zakochała się w gotowaniu od pierwszego pieczenia. Razem z przyjaciółką Śliwką od ponad 4 lat prowadzi bloga burczymiwbrzuchu, a także stronę poświęconą wypiekowi domowego chleba. W gotowaniu ceni najbardziej kreatywność i wyczucie smaku.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Kiszone cytryny

duet masz.talerz

Kisić, co się da!

Monika Węgrzyn

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować