Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Podwójnie dyniowa jesienna pizza
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było, ona wciąż potrafi mnie zaskoczyć. Bo kto by pomyślał, że można z niej zrobić… pizzę?!

Dynia jest świetnym źródłem B-karotenu - już 100 g pokrywa w połowie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Do tego potas, wapń fosfor oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B2. Dodatkowo dynia odkwasza organizm, co sprawia, że powinna być obowiązkowym składnikiem jesiennego menu, bo ma pozytywny wpływ na nasz system odpornościowy. Co ważne, dynia jest tez niskokaloryczna (28 kcal/ 100 g), co w przypadku pizzy ma mniejsze znaczenie, ale warto o tym wspomnieć.

W przepisie na pizzę dynia została użyta na dwa sposoby. Po pierwsze wzbogaciła klasyczny pomidorowy sos, dzięki czemu zyskał bardziej kremową konsystencję. Jednak całe szaleństwo polega na tym, że puree z dyni jest też składnikiem... ciasta do pizzy. Choć pomysł wydał mi się trochę szalony, okazał się jednak trafiony w dziesiątkę, bo ciasto z dodatkiem dyni cieszy nie tylko jesiennym kolorem, ale również wyjątkową delikatnością. Podwójnie dyniowej pizzy towarzyszą jesienne dodatki: pieczarki, pomidory, czerwona cebula oraz kolejny sezonowy akcent, czyli figi. 

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

przepis na pizzę z dynią  pizza dyniowa

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na ciasto:

- 1 dynia hokkaido
- 2 szklanki mąki do pizzy
- 18 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek

 
dodatki:

- 1 pomidory w puszce
- 150-200 g tartego sera mozzarella
- 1 opakowanie sera mozzarella mini (w kuleczkach)
- garść pomidorków koktajlowych
- kilka dojrzałych fig
- 6-8 pieczarek
- 1 czerwona cebula
- garść świeżej szałwii
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Dynię dzielimy na pół, drylujemy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu za pomocą łyżki wydrążamy z dyni miąższ i tak powstałe puree (1 kubek) łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Drożdże aktywujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Całość zagniatamy do momentu, aż uformujemy z ciasta jednolitą kulkę, którą następnie smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90-120 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy pokroić pozostałe składniki i przygotować sos pomidorowy. W tym celu blendujemy pozostałe puree z dyni wraz z pomidorami i chilli. Sos doprawiamy pieprzem i solą. 

Kiedy ciasto już wyrośnie, najpierw "odciskamy" z niego nadmiar powietrza, a następnie znów formujemy z niego kulkę. Wykładamy na papier do pieczenia, spłaszczamy i przykrywamy drugim arkuszem papieru, a potem wałkujemy na grubość maks. 1 cm, nadając pizzy kształt owalnego placka. Zdejmujemy papier z wierzchu i smarujemy pizzę cienką warstwą oliwy oraz sosem. Kolejno wykładamy dodatki: ser, pieczarki, pomidorki, figi oraz czerwoną cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy z oliwą, gałązkami szałwii, świeżo mielonym pieprzem oraz solą. 

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.  

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Minipizze z żurawiną

Ten, kto umie i lubi gotować

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować