Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie
Pierogi, ryby, bakalie, słodkości… W czasie świąt warto nieco pomóc układowi trawiennemu, który wykonuje często pracę na zwiększonych obrotach. Jak? Pysznym jabłkowym ponczem!

Zamiast poobiedniej herbatki ziołowej czy podanego z obiadem kompotu proponujemy połączyć trochę oba te napoje i zamienić w odświętny i bardzo specjalny poncz jabłkowy, który przyniesie ulgę dla żołądka i pomoże w trawieniu.

Zawarliśmy w nim kilka bardzo wartościowych ziół i przypraw, które znane są z tego typu właściwości: mięta i melisa działają rozkurczowo i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Osłaniające i przeciwzapalne cechy szałwii przynoszą ulgę wątrobie i wrażliwym żołądkom.

Anyż gwiaździsty oraz cynamon stanowią doskonałe remedium na przejedzenie i wzdęcia.

Jałowiec pobudza nasze jelita do pracy i przynosi wytchnienie drogom żółciowym.

A wszystko to w doborowym towarzystwie krzepiącego imbiru, odkwaszającej organizm cytryny oraz głównego akcentu smakowego i oczywiście też protrawiennego, który zawdzięczamy naszym cennym jabłkom.

Cała mieszanka sprawia, że doskwierające nam często świąteczne przejedzenie będzie na pewno bardziej znośne.

Poncz jabłkowy na trawienie

przepis na świąteczny poncz z jabłek

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na ok. 1 L):

- 500 ml soku jabłkowego 100% (najlepiej świeżo wyciskanego lub gotowego, niefiltrowanego, tłoczonego, bez dodatków)
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka listków świeżej
- 1/2 łyżeczki suszonej melisy lub kilka listków świeżej
- 5 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 rozgnieciona jagoda jałowca
- 1 laska cynamonu lub 2 szczypty mielonego cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 0,5-cm kostka świeżego imbiru
- garść świeżej mięty i kilka plasterków cytryny, do podania
- kilka pieczonych jabłek, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wsypujemy zioła i przyprawy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wrzątku, zakrywamy i delikatnie podgrzewamy, bez zagotowywania, przez 10-15 minut. Po tym czasie zakryty rondelek odstawiamy na min. 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. Schłodzony najlepiej włożyć do lodówki na całą noc.

W międzyczasie pieczemy jabłka, jeśli zamierzamy je dodać. Umyte umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Przygotowujemy resztę składników. Ziołowy wywar odcedzamy i wlewamy do misy lub dzbanka, w którym zamierzamy go podać. Z odcedzonych ziół wyciągamy gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu i również dodajemy do misy/dzbanka. Dolewamy sok jabłkowy oraz sok z cytryny; dorzucamy starty imbir, świeże listki mięty i plasterki cytryny, mieszamy dokładnie, a na końcu dokładamy pieczone jabłka.

Serwujemy na ciepło lub na zimno z lodem lub bez, przechowujemy w lodówce do 3 dni.



Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Jak przetrwać święta i nie przytyć

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Ciasto pomarańczowe

Ten, kto umie i lubi gotować

Owsiane pralinki

Ten, kto umie i lubi gotować

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować