Przejdź do treści

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

Pora na pora
Por w towarzystwie gryczanej kaszy niepalonej. Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Najczęściej ląduje w zupie jako nieodzowny składnik włoszczyzny, nadając jej ostry posmak. Jednak por zasługuje na więcej. To warzywo może grać główne skrzypce w wielu daniach. Wystarczy dać mu szansę. Najwyższa pora docenić pora. Ogłaszamy więc porową reaktywację i komponujemy to zacne warzywo z kaszą gryczaną i tymiankiem. Inspirujcie się!

Por wspaniale smakuje pieczony, duszony, surowy lub po prostu lekko podsmażony.Nadaje fajnej ostrości świeżym warzywnym sałatkom, pieczenie wydobywa z niego słodycz, a duszenie i podsmażanie łagodzi jego ostry smak, jednocześnie nadając potrawie charakteru.

Wyrafinowany smak pora to niejedyna jego zaleta. Warzywo to charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i pomaga na wiele dolegliwości, m.in.: zatrucia pokarmowe, choroby nerek, przeziębienie, dolegliwości reumatyczne. Ponadto pory są niskokaloryczne, pomagają obniżać cholesterol i stanowią cenne źródło witamin A, C i E. Dlatego właśnie powinniśmy spojrzeć na pora bardziej łaskawym okiem i włączyć te smukłe i aromatyczne łodygi na stałe do naszego menu. Najlepiej właśnie teraz, kiedy zaczął się na niego sezon.

Tym razem proponuję wykorzystać pora do przygotowania prostego dania, które nie wymaga wiele pracy, a przy tym jest bardzo smaczne. Pora połączyłam z jedną z moich ulubionych kasz, kaszą gryczaną niepaloną, której nie trzeba nawet gotować, wystarczy ją namoczyć na kilka godzin i jest gotowa do spożycia. Dzięki temu znacznie skraca nam się czas wykonania potrawy. Do tego duetu dołączył eteryczny tymianek, który wspaniale oplata całość swoim cytrusowo-ziołowym aromatem.

Danie to stanowi świetną opcję na szybki i smaczny obiad lub kolację, można je również wykorzystać jako dodatek zastępujący ziemniaki podczas obiadu. Należy jedynie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu kaszy, a reszta zajmie nam tylko kilkanaście minut.

Por z kaszą gryczaną niepaloną i tymiankiem

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (2 porcje):

– 1 szklanka ekologicznej kaszy gryczanej niepalonej
– 1 duży por
– 1 mała cebula
– garść pestek dyni
– kilka gałązek świeżego tymianku
– szczypta różowej soli himalajskiej
– szczypta czarnego mielonego pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Wykonanie:

Kaszę wsypujemy do litrowego słoika, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia odsączamy ją na sicie i dokładnie przepłukujemy, aby pozbyć się odrobiny śluzu, który naturalnie wytwarza się podczas moczenia. Z pora odkrajamy ciemnozielone liście i końcówkę korzenia. Dokładnie go myjemy i kroimy w cienkie półksiężyce. Cebulę drobno siekamy.

Rozgrzewamy patelnię, dolewamy oliwę i dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojonego pora i podsmażamy wszystko kilka minut. Po tym czasie dorzucamy odsączoną kaszę, listki tymianku, sól i pieprz, mieszamy i smażymy chwilkę, po czym odstawiamy. W małym rondelku podprażamy pestki dyni, aż lekko zbrązowieją i napęcznieją. Wrzucamy je do naszej kaszy z porem, mieszamy i serwujemy.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: