Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi
Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Małego głoda nie zajadamy kalorycznymi przekąskami, ale stawiamy na pyszny jaglany pudding korzenny. Syci i wspiera układ odpornościowy!

Przed nami jeszcze dobre dwa miesiące śniegów i mrozów przeplatanych pluchą, deszczem i temperaturami blisko + 10 stopni. Nasze organizmy szaleją, a my razem z nimi. No bo jak tu sobie poradzić z taką dziwną zimą? Najlepiej sposobem! Nie od dziś wiadomo, że naturalnymi wspomagaczami naszej odporności są przyprawy korzenne. Weźmy np. anyż, który w Polsce znany jest już od średniowiecza. Jego surowcem lekarskim są owoce mające działanie antybakteryjne i wykrztuśne. Cynamon to bakerio- i grzybobójczy przyjaciel anyżu, który korzystnie wpływa na nasze trawienie i oddychanie. Goździki, czyli wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, kryją w sobie olejek, który działa jak środek przeciwbólowy. Oprócz tego są również zbawieniem dla naszego układu pokarmowego - pobudzają jego działanie. Anyżowo-cynamonowo-goździkowe trio doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do bożonarodzeniowego piernika. W sycącym puddingu na bazie kaszy jaglanej, mleka roślinnego, banana i kakao również smakuje wyśmienicie. O zaletach kaszy jaglanej napisaliśmy już wiele, więc reklamować jej nie trzeba. Takim puddingiem zapewniamy sobie przyzwoitą dawkę witamin i dobroczynnych substancji, które pomogą nam przetrwać pogodowe zawirowania.

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Zdjęcie: Olga Kruszewska | Waniliowa Chmurka

Składniki

- 100 g kaszy jaglanej
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki syropu z agawy
- odrobina soli
- 2 ziarenka anyżu
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki

W moździerzu ucieramy goździki oraz ziarenka anyżu. Na tarce ścieramy odrobinę cynamonu. Przyprawy przekładamy do małej miseczki (będą potrzebne pod koniec).

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku o małych oczkach. Do garnka wlewamy 200 ml wody i dodajemy odrobinę soli, wrzucamy na wrzątek kaszę.

Po 15 minutach, gdy woda wsiąknie w ziarenka, zdejmujemy kaszę z ognia i przykrywamy na kilka minut. Następnie przekładamy do dużej miski. Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy blenderem na gładką papkę.

W miseczce rozdrabniamy widelcem banana i dodajemy do wcześniej zblendowanej masy, wrzucamy również łyżkę kakao oraz dodajemy 1/2 szklanki mleka roślinnego. Tak przygotowany pudding przekładamy do miseczek, dekorujemy syropem z agawy i przyprawami korzennymi.

Smacznego!

 

Olga Kruszewska z wykształcenia dietetyk, od sześciu lat prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, Swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
simcia25 zapytał(a) 23 stycznia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Pudding jaglany z przyprawami korzennymi
Dlaczego nie chce mi zatwierdzic wykonanie wyzwania? Mam dobre polaczenie z netem
Martyna Szymańska odpowiedział(a) 8 lutego 2015
Mam tak samo :(
ela_12- odpowiedział(a) 10 lutego 2015
Ja również tak mam. Musisz zatwierdzić na komputerze. :)

Polecane wpisy

Brownie z batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować