Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami
Zdjęcie: Magdalena Gembacka | Am mniam

Teraz jest ich pora. Słodkie, soczyste, pełne witamin – brzoskwinie… Delikatny pudding na bazie mleka kokosowego to wyśmienita okazja, by pokazały się w pełnej krasie!

Brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie znane i cenione są już od 4000 lat. Obecnie uprawia się je w różnych częściach świata: w USA, Ameryce Południowej, Australii i Europie – m. in. w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, a także w Polsce.

Są bogate w błonnik, beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Ponadto można znaleźć w nich potas, bor, magnez, miedź, żelazo i wapń. Przyznacie, że sporo tego dobra!

Brzoskwinie to owoce niskokaloryczne, korzystnie wpływają na układ moczowy, regulują pracę układu pokarmowego, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, mają działanie przeciwnowotworowe, świetnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, kojąco działają na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie.

Są pyszne pod każdą postacią – na surowo, pieczone, grillowane, czy duszone. Świetnie komponują się z kokosowym puddingiem z brązowego ryżu. Taki zestaw może stanowić smakowite letnie śniadanie albo deser. Spróbujcie koniecznie!

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Zdjęcie: Magdalena Gembacka | Am mniam

Składniki na pudding:

- 1/2 szklanki brązowego okrągłego (krótko ziarnistego) ryżu,
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki,
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
- 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego czy cukru trzcinowego (do wyboru)

Składniki na duszone brzoskwinie:

- 6-8 niedużych brzoskwiń,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 2-3 łyżki ksylitolu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego (do wyboru)

Sposób przygotowania:

Ryż wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać 3 szklankami wody. Gotować pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Następnie do ugotowanego ryżu wlać mleko kokosowe, dodać wanilię i gotować, aż ryż będzie miał odpowiednią gęstą konsystencję. W tym czasie przygotować brzoskwinie. Najpierw należy je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Potem trzeba je pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do garnka, dodać ksylitol/syrop klonowy/cukier trzcinowy, cynamon i wymieszać. Postawić na mały ogień i dusić do momentu, aż brzoskwinie zmienią swoją strukturę, a powstały sok zredukuje się nieco. Gotowy pudding przełożyć do szklanek/miseczek, a na jego wierzchu położyć uduszone brzoskwinie. Całość schłodzić, a następie podawać. Smacznego!


Magdalena Gembacka
- propagatorka zdrowego stylu życia, autorka bloga www.ammniam.pl. Uwielbia gotować i pstrykać zdjęcia, jest zafascynowana medycyną żywienia. Współpracuje z Fundacją Wiemy co jemy.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

3 desery z awokado

Marianna Medyńska

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Ten, kto umie i lubi gotować

Brzoskwiniowy nernik na zimno

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować