Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Quinoa z kremem orzechowym

Quinoa z kremem orzechowym
Zdjęcie: Paulina Kolondra | Time for Dessert

Zamiast kanapki z byle czym jedzonej w biegu przygotuj sobie na śniadanie absolutnie wyjątkową rzecz. Komosa ryżowa z kremem orzechowym i korzenną nutą to idealny początek dnia. I robi się ją szybko!

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to prawdziwy cudotwórca. Oprócz pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych zawiera tzw. saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i stymuluje odporność. Do tego mamy orzechy włoskie, które mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, a ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, ściągające na błony śluzowe i grzybobójcze. Dodatkowo jedzenie orzechów poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Czy wasze babcie też robiły nalewkę orzechową? Bynajmniej nie chodziło tu o walory smakowe, ale o fakt, że nalewka z orzechów włoskich ma zbawienne działanie przy nieżytach pokarmowych. Przygotowanie takiego śniadania wcale nie wymaga dużo czasu, a uczucie sytości pozostaje na długo. No i jak smakuje…

Składniki na krem orzechowy

Przepis na komosę ryżową z kremem orzechowym . Zdjęcie: Paulian Kolondra | Time for Dessert

Składniki:

- filiżanka orzechów włoskich
- filiżanka wody
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy
- pół łyżeczki soli

Quinoa:

- filiżanka komosy ryżowej
- 2 filiżanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5-2 filiżanki borówek lub malin
- 3/4 filiżanki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Przygotowanie kremu z orzechów wymaga wcześniejszego zalania ich wodą i odstawienia na noc do lodówki i jest to najlepsza opcja. Jeśli jednak o tym zapomnieliście i chcecie i tak przyrządzić krem, po prostu zmiksujcie orzechy z niewielką ilością wody do uzyskania gładkiej masy. Dla wzmocnienia smaku można też orzechy wcześniej podprażyć. Do masy dodajemy sok z cytryny, syrop klonowy (albo syrop z agawy) i sól i dokładnie łączymy. Komosę ryżową dokładnie płuczemy na sitku, zalewamy wodą i wsypujemy sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 15-20 minut.  Dodajemy połowę przygotowanego kremu z orzechów, sok pomarańczowy, syrop z agawy (lub syrop klonowy) i przyprawy. Podajemy, dekorując pozostała ilością kremu i owocami.



Paulina Kolondra - prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji, których można nauczyć się pod jej okiem na warsztatach fotograficznych Aparat Kuchenny.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
keniled zapytał(a) 9 maja 2015
Pytanie dotyczy artykułu Quinoa z kremem orzechowym
W "Przygotowaniu" jest mowa o syropie z agawy, a w liście składników go nie ma. To jak powinno być?
Hello Zdrowie odpowiedział(a) 11 maja 2015
Można użyć albo syropu klonowego albo syropu z agawy - można je tutaj potraktować zamiennie.

Polecane wpisy

Domowe masło orzechowe

Kasia Bigos i Andrzej Bogdał

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować