Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Rabarbar: patent na wiosenny deser

Rabarbar: patent na wiosenny deser
Rabarbar świetnie nada się do przygotowania orzeźwiającego sorbetu. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Końcówka kwietnia należy do rabarbaru. Trochę dziś zapomniany, na pewno wielu z was kojarzy się głównie z kompotami i babcinymi wypiekami, od których krzywiły się nieprzyzwyczajone do kwaskowatości dziecięce buzie. A gdyby zrobić z niego sorbet? 

Co rabarbar ma do zaoferowania prócz charakterystycznego smaku? Całe szczęście na pewno nie zbędne kalorie. W 100 g zawiera ich zaledwie 16. Korzystny dla nas niedostatek rekompensuje bogactwem minerałów – znajdziemy w nim magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Rabarbar zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążenia, działa odkażająco na układ pokarmowy, a oprócz właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych ma zdolność spowalniania tempa podziału komórek nowotworowych.

Rabarbar świetnie nada się do przygotowania lekkiego, orzeźwiającego sorbetu. Idealnie komponuje się ze słodkimi truskawkami, z pomocą których wyczarujecie z niego smaczny deser. Dzięki kilku sztuczkom w postaci użycia jako bazy soku pomarańczowego zamiast cukrowego syropu i osłodzenia smaku dojrzałym bananem i wanilią, zachowacie zdrowy charakter sorbetu i będziecie mogli bez wyrzutów sumienia sięgać po niego w każde cieplejsze popołudnie. A jest pyszny!

Sorbet rabarbarowo-truskawkowy

rabarbar

Sorbet rabarbarowo-truskawkowy. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Składniki:
- 250 g pokrojonego rabarbaru
- sok z 1 pomarańczy (około 110 ml)
- laska wanilii
- 250 g truskawek
- 1 dojrzały banan, zamrożony bez skóry 

Rabarbar zalewamy sokiem z pomarańczy, gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia.

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż - przesuwając krawędzią noża wzdłuż skórki, wyciągamy ziarenka (oczyszczonych skórek nie wyrzucamy – mogą się przydać np. do przygotowania domowego ekstraktu z wanilii) i wraz z truskawkami i pokrojonym bananem wrzucamy je do kielicha blendera. Dodajemy rabarbar z sokiem.

Dokładnie zmiksowany koktajl przelewamy do uruchomionej maszynki do lodów, chłodzimy przez około 20 minut lub zgodnie z zaleceniami producenta. Sorbet można też przygotować bez pomocy maszynki – wystarczy przelać mieszankę do plastikowego pojemnika lub keksówki, zakryć szczelnie naczynie folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Co pół godziny foremkę wyjmujemy, by przemieszać miksturę.

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci - jak na złość - nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Słodka alternatywa

Dorota Kamińska

Crumble, czyli deser z… selerem!

Ten, kto umie i lubi gotować

Jaglany koktajl z malinami

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawki – stworzone do wypieków

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować